
V posledních letech jsou velmi oblíbené mléčné výrobky bez laktózy, zejména mléko. Zdálo by se, že tyto výrobky jsou vhodnou alternativou pro každého, nejen pro osoby s intolerancí laktózy. Bohužel bezlaktózové mléko má spoustu zdravotních nevýhod, kvůli kterým by ho někteří lidé raději vůbec neměli pít.
Proč laktózová intolerance vzniká?
Laktózová intolerance je abnormální reakce těla po konzumaci produktů obsahujících laktózu. Obvykle za ni může nedostatek trávicího enzymu laktázy, který štěpí laktózu na jednoduché cukry. Nedegradovaná laktóza pak začne v tlustém střevě fermentovat a způsobuje nepříjemné gastrointestinální potíže. Laktózová intolerance se často objevuje u novorozenců a kojenců jako dočasný stav, stále častěji ale postihuje pacienty všech věkových kategorií.
Pokud je vám diagnostikována intolerance laktózy, měli byste ze svého jídelníčku okamžitě vyloučit produkty obsahující laktózu. Tento stav nelze zcela vyloučit, naštěstí své oblíbené mléčné výrobky můžete nahradit bezlaktózovými alternativami. Ty jsou v poslední době velmi oblíbené, a to nejen mezi lidmi s intolerancí, protože je většina lidí považuje za zdravější a méně kalorické.

Zdroj obrázku: Freepik
Obsahuje více kalorií
Studie ovšem prokázaly, že mléko bez laktózy není méně kalorické než běžné mléko, ba právě naopak. V jedné sklenici bezlaktózového mléka je asi 60 kalorií, přičemž například jedna sklenice coly jich má jen 37. Všechny bezlaktózové produkty jsou totiž vyráběné přidáním laktázy. Proto by po nich neměli sahat lidé snažící se shodit přebytečné kilogramy.
Odborníci také tvrdí, že lidé, kterým konzumace klasických mléčných produktů nedělá problém a netrpí intolerancí laktózy, by po bezlaktózových produktech neměli sahat vůbec. Nejen že jim nepřináší žádné benefity, ale mohou být pro ně i škodlivé. Glykemický index takových výrobků je mnohem vyšší, takže vyhýbat by se jim měli především lidé s cukrovkou.
Zdroj: https://flo.health/menstrual-cycle/lifestyle/diet-and-nutrition/lactose-free-milk