Bobkový list má v kuchyni každý. Málokdo už ale tuší, jaký poklad v něm najde

Bobkový list najdeme vedle česneku, pepře a nového koření prakticky v každém běžném pokrmu české kuchyně. Stojí však za to vědět, že nejde jen o chutné koření, ale také se odedávna používá v bylinářství. Je však potřeba znát jeho účinky a umět jej správně používat, jinak hrozí ne zrovna příjemné následky.

Bobkový list pochází ze Středomoří, hlavně z Řecka. Listy jsou běžně známé jako koření, které dodává pokrmům specifickou a výraznou chuť. Používají se jako doplněk do polévek, omáček, ale také k masu nebo k pečeni. Bobkový list má své místo také v bylinářství. Nejjednodušší způsob, jak jej užívat, je připravit si speciální nálev z bobkového listu. Na 300 ml vody se použije asi 5 gramů listů. Tento výluh se může užívat jak zevně (ve formě obkladů), tak i ve formě nápoje. Dá se pít pravidelně, ale jen po určitou dobu, jinak hrozí vážné problémy. Obecně platí, že bychom nálev z bobkového listu měli používat výhradně po konzultaci s ošetřujícím lékařem.

Doporučený článek:  Nedostatek draslíku může negativní ovlivnit vaše tělo. Jak?

Kromě nálevu existuje také olej z bobkových listů. Je primárně adstringentní a baktericidní. Koupíte ho v drogeriích nebo v lékárnách za pár korun. Tímto olejem je například možné potírat spánky před spaním, protože pozitivně působí na relaxaci celého těla a přinese kvalitní odpočinek.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak pomáhá?

Bobkový list ve formě nálevu nebo oleje podporuje činnost jater, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu a působí také močopudně. Údajně má také protirakovinné vlastnosti.

Mezi další zdravotní problémy, při kterých se bobkový list používá, patří:

  • bolesti kloubů a svalů,
  • těžko se hojící rány,
  • kožní problémy
  • pálení žáhy,
  • nadýmání
  • bronchitida,
  • bolest krku.
Doporučený článek:  5 důvodů kovové pachuti v ústech: ve většině případů se není čeho bát

Kdy škodí?

Navzdory četným zdraví prospěšným vlastnostem může být bobkový list také škodlivý. Odvar z bobkových listů by se neměl používat déle než 3–5 dní. V opačném případě může mít toxické a narkotické účinky.

Zdroj: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/bay-leaves.html