Černý bez je velice rozšířený keř s bílými květy rostoucími ve velkých shlucích. Plody mají fialovočernou barvu, jsou dužnaté a obsahují malá semena. Květy i ovoce mají léčivé vlastnosti a používají se k výrobě medu, šťáv, džemů a tinktur. Bezinkový sirup má antivirové a analgetické vlastnosti a snižuje hladinu cholesterolu. Jaké další zdravotní přínosy nabízí?
Bez obsahuje spoustu vitamínů
Květy a plody bezu jsou bohaté na vitamín C, což je silný antioxidant, který posiluje imunitu, zpomaluje procesy stárnutí a umožňuje syntézu kolagenu. Plody obsahují také vitamín A, který příznivě působí na zrak a pokožku. Nechybí v nich ani vápník a fosfor, které regulují krevní tlak, podporují nervový systém a jsou nezbytné při procesu správného srážení krve.
Ačkoliv jsou bezinky vitamínovou bombou, obsahují také kyanogenní glykosidy, které v lidském těle produkují vysoce toxický kyanovodík. Mezi příznaky otravy patří bolesti hlavy a závratě, nevolnosti, průjem, zrychlený srdeční tep a dušnost. Syrové plody by se tedy konzumovat neměly, pokud ale projdou tepelnou úpravou, nebezpečné látky se zničí.
K čemu sirup užívat?
Bezový sirup pomáhá v boji proti nachlazení, chřipce a angíně. Inhibuje rozvoj streptokoků, zlatých stafylokoků a bakterií způsobujících zápal plic. Kromě toho příznivě působí na sliznice dýchacích cest a usnadňuje vykašlávání. Sloučeniny obsažené v listech a plodech bezu působí močopudně a urychlují vylučování toxinů z těla. Černý bez navíc urychluje spalování tuků.
Pokud si chcete doma sirup připravit, budete potřebovat kilogram plodů černého bezu. Důkladně je omyjte a vložte do hrnce, přidejte kilogram cukru a tolik vody, aby bylo ovoce zcela pokryto. Cukru můžete použít i méně, záleží na vašich preferencích. Ovoce vařte tak dlouho, až pustí šťávu. Připravený sirup sceďte a nalijte do sterilizovaných sklenic nebo skleněných lahví. Nepasterizovaný sirup uchovávejte v lednici maximálně tři týdny.
Zdroj: https://blog.mountainroseherbs.com/elderberry-syrup-recipe