Černý bez je skutečný poklad pro zdraví. Ve sladkém sirupu si ho zamiluje celá rodina

Černý bez je rostlina, která přináší hodně zdravotních benefitů a vlastností, které jsou ceněny v přírodní medicíně. Plody černého bezu mají analgetický účinek, zatímco květy detoxikují organismus. Kromě toho můžete díky této rostlině zlepšit práci svých ledvin a jater, ale také bojovat se zákeřnými záněty v těle. Co byste měli o této rostlině vědět?

Vlastnosti květů a plodů černého bezu

Pozitivních vlastností květů je mnoho. Mezi nejdůležitější látky patří hořčík (zlepšuje nervovou soustavu), draslík (reguluje činnost kardiovaskulárního systému), ale také cholin, který snižuje krevní tlak a zabraňuje nadměrnému hromadění tuku v těle. Obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C, díky čemuž jsou květy ideální k přípravě sirupů na podporu imunitního systému. Květy můžete sbírat během května a června.

Doporučený článek:  Štítky na zavařovacích sklenicích pomůže odstranit olej, ocet nebo alobal

Využít ale můžete také plody černého bezu. Jejich největším benefitem jsou protizánětlivé vlastnosti. Obsahují mimo jiné pektin, který snižuje hladinu vysokého cholesterolu. Ulevuje játrům a ledvinám. Plody můžete sklízet koncem srpna nebo začátkem září. Kromě sirupu je můžete využít na výrobu tinktury, která bude plná vitamínů a minerálů.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by měl konzumovat černý bez?

Pravidelná konzumace černého bezu se doporučuje lidem, kteří často trpí infekcemi. Odvar z květů podpoří boj s bakteriemi a viry v organismu. Detoxikační vlastnosti bezu můžete využít pro celkové očištění těla od toxinů. Černý bez je vhodný také pro jedince s revmatismem, protože má analgetické účinky.

Doporučený článek:  Pálení žáhy se může objevit kdykoli. Stačí málo a už nikdy vás trápit nebude

Recept na vynikající sirup z květů černého bezu

Sirup z květů černého bezu je nejběžnějším způsobem, jak tuto rostlinu zpracovat. Na výrobu budete potřebovat 10 květů černého bezu, 1/2 litru vody, 6 lžic cukru a 1 citron. Květy opatrně opláchněte. Odřízněte větičky s kvítky a vložte je do nádoby. V hrnci uvařte vodu s cukrem a citronovou šťávou. Zalijte květy roztokem, promíchejte a nechte vychladnout. Dva dny je nechte v lednici. Poté sirup sceďte a povařte. Směs nalijte do vyvařených sklenic a máte hotovo.

Zdroj: https://www.lilvienna.com/homemade-elderflower-syrup/