Černý bez je skutečný poklad pro zdraví. Ve sladkém sirupu si ho zamiluje celá rodina

Černý bez je rostlina, která přináší hodně zdravotních benefitů a vlastností, které jsou ceněny v přírodní medicíně. Plody černého bezu mají analgetický účinek, zatímco květy detoxikují organismus. Kromě toho můžete díky této rostlině zlepšit práci svých ledvin a jater, ale také bojovat se zákeřnými záněty v těle. Co byste měli o této rostlině vědět?

Vlastnosti květů a plodů černého bezu

Pozitivních vlastností květů je mnoho. Mezi nejdůležitější látky patří hořčík (zlepšuje nervovou soustavu), draslík (reguluje činnost kardiovaskulárního systému), ale také cholin, který snižuje krevní tlak a zabraňuje nadměrnému hromadění tuku v těle. Obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C, díky čemuž jsou květy ideální k přípravě sirupů na podporu imunitního systému. Květy můžete sbírat během května a června.

Využít ale můžete také plody černého bezu. Jejich největším benefitem jsou protizánětlivé vlastnosti. Obsahují mimo jiné pektin, který snižuje hladinu vysokého cholesterolu. Ulevuje játrům a ledvinám. Plody můžete sklízet koncem srpna nebo začátkem září. Kromě sirupu je můžete využít na výrobu tinktury, která bude plná vitamínů a minerálů.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by měl konzumovat černý bez?

Pravidelná konzumace černého bezu se doporučuje lidem, kteří často trpí infekcemi. Odvar z květů podpoří boj s bakteriemi a viry v organismu. Detoxikační vlastnosti bezu můžete využít pro celkové očištění těla od toxinů. Černý bez je vhodný také pro jedince s revmatismem, protože má analgetické účinky.

Recept na vynikající sirup z květů černého bezu

Sirup z květů černého bezu je nejběžnějším způsobem, jak tuto rostlinu zpracovat. Na výrobu budete potřebovat 10 květů černého bezu, 1/2 litru vody, 6 lžic cukru a 1 citron. Květy opatrně opláchněte. Odřízněte větičky s kvítky a vložte je do nádoby. V hrnci uvařte vodu s cukrem a citronovou šťávou. Zalijte květy roztokem, promíchejte a nechte vychladnout. Dva dny je nechte v lednici. Poté sirup sceďte a povařte. Směs nalijte do vyvařených sklenic a máte hotovo.

Zdroj: https://www.lilvienna.com/homemade-elderflower-syrup/