
Červená řepa je považována za mimořádně zdravou a výživnou zeleninu. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných složek a dá se připravovat na mnoho způsobů. Najdeme v ní draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, vitamíny B11, A a C. Mimořádně zdravá je i látka zodpovědná za barvu řepy, a to betanin. Dále obsahuje flavonoidy, karoteny a antokyany.
Ne pro všechny je zdravá
Ačkoliv je výčet jejích zdravotních přínosů obsáhlý, ne každý si červenou řepu může dopřát. Jelikož je poměrně bohatým zdrojem sacharózy, lidé s cukrovkou by měli být opatrní. Červená řepa obsahuje také šťavelany, proto se nedoporučuje ani lidem se sklonem k tvorbě ledvinových kamenů. Ostatní si ji ale mohou vychutnávat dle libosti.
Zařadit řepu do jídelníčku by měli především lidé, kteří se snaží zhubnout. 100 gramů této zeleniny obsahuje pouze 43 kalorií, ale spoustu vlákniny, která zvyšuje pocit sytosti a zlepšuje trávicí procesy. Řepa se dále doporučuje při chudokrevnosti, neurózách, chřipce a nachlazení. Pravidelná konzumace podporuje imunitu a reguluje krevní tlak.

Zdroj obrázku: Freepik
Jak připravit sirup?
Zelenina obsahuje i malé množství saponinů, jejichž přítomnost ve stravě snižuje riziko srdečních chorob. Šťáva z řepy se používá jako prevence rakoviny. Sirup pomáhá regulovat krevní tlak, podporuje imunitu, léčí kašel a nachlazení. Příprava je snadná – stačí vymačkat šťávu z řepy a přidat lžičku medu. Zlepší se tím jeho chuť i zdraví prospěšné vlastnosti.
Do sirupu můžete pro lepší chuť přidat také šťávu z jablka nebo z mrkve. Pokud nemáte odšťavňovač, nakrájejte červenou řepu nadrobno a šťávu přeceďte přes plátýnko. Aby sirup z červené řepy fungoval, jak má, měli byste vypít alespoň půl sklenice denně. Alternativním způsobem výroby sirupu je vydlabat zeleninu a naplnit důlek cukrem. Po pár hodinách řepa pustí šťávu a je připravená ke konzumaci. Takový sirup je ale hodně kalorický.
Zdroj: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/beetroot-juice-benefits