Červená řepa je zdravá, diabetici by ji přesto jíst neměli

Červená řepa je považována za mimořádně zdravou a výživnou zeleninu. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných složek a dá se připravovat na mnoho způsobů. Najdeme v ní draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, vitamíny B11, A a C. Mimořádně zdravá je i látka zodpovědná za barvu řepy, a to betanin. Dále obsahuje flavonoidy, karoteny a antokyany.

Ne pro všechny je zdravá

Ačkoliv je výčet jejích zdravotních přínosů obsáhlý, ne každý si červenou řepu může dopřát. Jelikož je poměrně bohatým zdrojem sacharózy, lidé s cukrovkou by měli být opatrní. Červená řepa obsahuje také šťavelany, proto se nedoporučuje ani lidem se sklonem k tvorbě ledvinových kamenů. Ostatní si ji ale mohou vychutnávat dle libosti.

Doporučený článek:  Ukrutná bolest, která nemá obdoby. Úlevu při ledvinových kamenech přinesou i domácí prostředky

Zařadit řepu do jídelníčku by měli především lidé, kteří se snaží zhubnout. 100 gramů této zeleniny obsahuje pouze 43 kalorií, ale spoustu vlákniny, která zvyšuje pocit sytosti a zlepšuje trávicí procesy. Řepa se dále doporučuje při chudokrevnosti, neurózách, chřipce a nachlazení. Pravidelná konzumace podporuje imunitu a reguluje krevní tlak.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit sirup?

Zelenina obsahuje i malé množství saponinů, jejichž přítomnost ve stravě snižuje riziko srdečních chorob. Šťáva z řepy se používá jako prevence rakoviny. Sirup pomáhá regulovat krevní tlak, podporuje imunitu, léčí kašel a nachlazení. Příprava je snadná – stačí vymačkat šťávu z řepy a přidat lžičku medu. Zlepší se tím jeho chuť i zdraví prospěšné vlastnosti.

Doporučený článek:  Šeříkový čaj sníží kožní problémy a posiluje imunitu

Do sirupu můžete pro lepší chuť přidat také šťávu z jablka nebo z mrkve. Pokud nemáte odšťavňovač, nakrájejte červenou řepu nadrobno a šťávu přeceďte přes plátýnko. Aby sirup z červené řepy fungoval, jak má, měli byste vypít alespoň půl sklenice denně. Alternativním způsobem výroby sirupu je vydlabat zeleninu a naplnit důlek cukrem. Po pár hodinách řepa pustí šťávu a je připravená ke konzumaci. Takový sirup je ale hodně kalorický.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/beetroot-juice-benefits