Hliníková fólie má své čestné místo v každé kuchyni. Málokdo ale zná rizika jejího používání

Hliníková fólie je předmět, který využíváme téměř denně. Hodí se nejen do kuchyně, ale také na jiné činnosti, které budou díky ní snazší. V kuchyni je nenahraditelným pomocníkem, protože do ní můžete zabalit například chlebíčky nebo zakrýt potraviny v lednici, aby vydržely déle čerstvé. Její použití se vyplatí v troubě i na grilu. Jaké má alobal vlastnosti?

Dejte si pozor na hliník ve svém těle

Stejně jako jiné pomůcky také alobal má spoustu kladných i záporných vlastností. Velké množství hliníku například může škodit našemu zdraví. Je to prvek, který nemá v poslední době dobrou pověst. Najdete ho přitom v hrncích, obalech nebo jiných předmětech, které používáte v kuchyni. Hliník obsahují také potraviny. Do našeho těla se tak dostane spolu s nimi. Vyplatí se pak vůbec použití alobalu a je bezpečný?

Doporučený článek:  Vzteklina se nevyhýbá ani kočkám. Prevencí je pravidelné očkování

Hliník patří mezi chemické prvky, do našeho těla se bohužel dostává už od kojeneckého věku. Najdete ho v plechovkách a od narození se jeho množství v těle až ztrojnásobí, než se člověk dostane do důchodového věku. Příliš mnoho hliníku může způsobit různé nemoci, jako je osteoporóza nebo nemoci ledvin. Množství hliníku v těle by nemělo překročit určitou hranici. Hliník se ale naštěstí do našeho těla nevstřebává snadno a až 90 % se vyloučí močí.

Zdroj obrázku: Freepik

Dejte si pozor, na jaké potraviny alobal používáte

Hliníková fólie se neroztaví, používáme ji na pečení, grilování i smažení. Vysoké teploty alobalu vůbec nevadí, ale bohužel vlivem tepla se hliník snadno dostane do lidského těla. Jestli ale alobal používáte často, nedávejte ho na kořeněná a kyselá jídla. Takové potraviny přispívají k tomu, že hliník pronikne do jídla. Lesklá strana se používá, pokud chcete jídlo udržet delší dobu teplé.

Doporučený článek:  Krmení psa jednou denně není vhodné

Ryby, které zabalíte do alobalu, budou hotové rychleji než maso, ale pokud ho také zabalíte do hliníkové fólie, upeče se rychleji než ryby bez něj. Pokud chcete alobal něčím nahradit, nejlepší budou skleněné nádoby s víkem. Vyplatí se do nich dávat hotová jídla. Na pečení se pak hodí keramické nádobí.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/aluminum-foil-cooking