Jak měřit teplotu oleje bez teploměru? 3 osvědčené triky

Nezáleží na tom, jestli smažíte bramboráky nebo řízek. Vždy musíte zkontrolovat teplotu oleje, protože jedině tak získáte dokonalý pokrm. Potraviny, které budete smažit na příliš studeném tuku, ho absorbují zbytečně velké množství, což způsobí přílišnou mastnotu výsledného pokrmu. Pokud je teplota naopak příliš vysoká, potraviny budou zvenčí spálené a uvnitř syrové. Nemáte-li doma teploměr na vaření, můžete využít i jiných metod.

Test chleba

Teplotu oleje, sádla nebo jiného tuku můžete i bez teploměru. Můžete k tomu využít například chléb. Stačí do pánve nebo kastrolu vložit malý kousek chleba. Pokud bude chléb nahnědlý po šestnácti vteřinách, teplota tuku se pohybuje okolo 180 stupňů Celsia. To je naprosto ideální teplota na smažení pokrmů. Pokud je chléb hnědý po dvanácti vteřinách, teplota je příliš vysoká a pokrm spálíte. Pokud ovšem chléb nezhnědne ani po šestnácti vteřinách, teplota je nízká a musíte ještě počkat.

Doporučený článek:  Žena vyzrála na vysoké podpatky. Díky netradiční vychytávce ji už nohy nebolí

Zkouška vařečkou

Velmi jednoduchou metodou, kterou můžete snadno vyzkoušet, je test obyčejnou vařečkou. Použít ale můžete jakýkoli dřevěný předmět. Jednoduše ji ponořte do oleje. Pokud se kolem dřevěného předmětu (vařečky, špachtle, lžíce nebo rukojeti nože) objeví bubliny, znamená to, že můžete začít smažit maso, zeleninu nebo jiné suroviny. Pokud k tomu nedojde, musíte ještě chvíli počkat a poté zkusit tento test znovu.

Bramborový test

Poslední možností, kterou můžete vyzkoušet a je velmi jednoduchá, je použití brambor. Stačí hodit kousek oloupané brambory do rozpáleného tuku. Jakmile se kolem něj objeví bubliny, tuk je dostatečně horký a můžete začít smažit. Pokud se kolem brambor žádné bubliny neobjeví, chvíli počkejte, poté test proveďte znovu a hoďte tam ještě jeden malý kousek brambory. Sami uvidíte, která z metod je pro vás jednodušší a kterou budete moci využít kdykoli. Druhá metoda s vařečkou je asi nejjednodušší, protože s dřevěnou vařečkou jistě také vaříte a máte ji vždy po ruce.

Zdroj: https://myfoodstory.com/deep-frying-oil-temperature/