Medvědí česnek propůjčí tělu sílu samotné přírody. Připravte si lahodné pesto

Medvědí česnek je již po staletí považován za cennou surovinu díky svým vlastnostem i chuti. Pěstovat ho můžete na zahradě, ale také v květináči na balkonu nebo terase. Jedná se o bohatý zdroj vitamínů a minerálů, ale nesmíte ho zaměnit za podobně vypadající rostlinu, která je na rozdíl od této byliny velmi jedovatá! Při pěstování na zahradě se ale nemůžete splést a vždy získáte lahodnou a zdravou surovinu, ze které můžete vyrobit lahodné pesto k masu, do salátů nebo těstovin.

Doporučený článek:  Připravte ježkovi na zahradě úkryt. Pomůže likvidovat škůdce

Úžasné vlastnosti jediné byliny

Léčivé vlastnosti medvědího česneku objevili staří Germáni, kteří ho považovali za univerzální lék na všechno. Jednalo se údajně o první jídlo medvědů po zimním spánku, odtud také vzešel jeho název. Tato bylina je účinná proti nachlazení a chřipce, pomáhá v boji proti kašli, má účinek podobný antibiotikům a má protirakovinné vlastnosti. Má ale také řadu dalších vlastností. Ve velkém množství by ho neměly konzumovat jen děti a těhotné ženy.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak ho použít?

Medvědí česnek se používá hlavně v kuchyni. Má jemné, sladké a lehce česnekové aroma a úžasnou chuť. Přidat ho můžete do salátů, polévek i sýrů. Jemné pesto se skvěle hodí k chlebu, rizotu nebo těstovinám, ale skvěle bude chutnat i jako příloha k masu. Využít ho můžete i ke kosmetickým účelům pro léčbu akné. Použít ho můžete ve formě obkladů nebo jako přísadu domácích masek. Nálevy působí blahodárně na vlasy, kůži i nehty.

Doporučený článek:  Naučte se zareagovat na nezdvořilého člověka klidem. Těchto pět věcí ho uzemní

Vynikající recept na pesto

Na výrobu budete potřebovat 150 gramů čerstvých listů medvědího česneku (z čerstvých získáte nejvíc vitamínů a minerálů), 50 gramů strouhaného parmazánu, 15 gramů piniových oříšků, 100 ml olivového oleje, sůl a pepř podle chuti. V první řadě opražte na suché pánvi oříšky. Listy česneku opláchněte, osušte a nasekejte. Vložte je do mixéru společně s oříšky a nastrouhaným parmazánem. Přidejte trochu soli a pepře a rozmixujte. Poté nalijte olivový olej, aby se vše dokonale spojilo do hladké směsi, a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Zdroj: https://www.countryfile.com/how-to/foraging/wild-garlic-pesto/