Medvědí česnek propůjčí tělu sílu samotné přírody. Připravte si lahodné pesto

Medvědí česnek je již po staletí považován za cennou surovinu díky svým vlastnostem i chuti. Pěstovat ho můžete na zahradě, ale také v květináči na balkonu nebo terase. Jedná se o bohatý zdroj vitamínů a minerálů, ale nesmíte ho zaměnit za podobně vypadající rostlinu, která je na rozdíl od této byliny velmi jedovatá! Při pěstování na zahradě se ale nemůžete splést a vždy získáte lahodnou a zdravou surovinu, ze které můžete vyrobit lahodné pesto k masu, do salátů nebo těstovin.

Doporučený článek:  Usušené květy hortenzií vytvoří ojedinělou dekoraci

Úžasné vlastnosti jediné byliny

Léčivé vlastnosti medvědího česneku objevili staří Germáni, kteří ho považovali za univerzální lék na všechno. Jednalo se údajně o první jídlo medvědů po zimním spánku, odtud také vzešel jeho název. Tato bylina je účinná proti nachlazení a chřipce, pomáhá v boji proti kašli, má účinek podobný antibiotikům a má protirakovinné vlastnosti. Má ale také řadu dalších vlastností. Ve velkém množství by ho neměly konzumovat jen děti a těhotné ženy.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak ho použít?

Medvědí česnek se používá hlavně v kuchyni. Má jemné, sladké a lehce česnekové aroma a úžasnou chuť. Přidat ho můžete do salátů, polévek i sýrů. Jemné pesto se skvěle hodí k chlebu, rizotu nebo těstovinám, ale skvěle bude chutnat i jako příloha k masu. Využít ho můžete i ke kosmetickým účelům pro léčbu akné. Použít ho můžete ve formě obkladů nebo jako přísadu domácích masek. Nálevy působí blahodárně na vlasy, kůži i nehty.

Doporučený článek:  Zdánlivě nepotřebné věci najdou ještě praktické využití

Vynikající recept na pesto

Na výrobu budete potřebovat 150 gramů čerstvých listů medvědího česneku (z čerstvých získáte nejvíc vitamínů a minerálů), 50 gramů strouhaného parmazánu, 15 gramů piniových oříšků, 100 ml olivového oleje, sůl a pepř podle chuti. V první řadě opražte na suché pánvi oříšky. Listy česneku opláchněte, osušte a nasekejte. Vložte je do mixéru společně s oříšky a nastrouhaným parmazánem. Přidejte trochu soli a pepře a rozmixujte. Poté nalijte olivový olej, aby se vše dokonale spojilo do hladké směsi, a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Zdroj: https://www.countryfile.com/how-to/foraging/wild-garlic-pesto/