Mikrovlnka usnadňuje život, některé potraviny do ní však nepatří. Hrozí vážné zdravotní problémy

Mikrovlnná trouba je šikovný spotřebič, který nám může ušetřit hodně času při ohřívání jídla. V kuchyni ji má snad každá domácnost, ale vždy byste měli myslet na to, co do ní dáváte. Ne každá surovina je do mikrovlnné trouby vhodná. V některých případech to dokonce může být nebezpečné, a proto se dnes podíváme na to, co byste do ní rozhodně dávat neměli.

Syrové maso a rýže

Pravděpodobně by vás nikdy nenapadlo vložit syrové maso do mikrovlnné trouby, ale opakování je matka moudrosti. Proto bychom si měli připomenout, že syrové maso do mikrovlnné trouby rozhodně nepatří! Ohřev nebude rovnoměrný a některé části mohou zůstat syrové. V souvislosti s tímto faktem se můžete nakazit bakteriemi salmonely, které jsou velmi nebezpečné.

Doporučený článek:  Sůl a sníh dokážou zimní boty rychle zničit. Díky správné péči ale budou stále dělat parádu

Výzkum provedený Food Standards Agency ukázal, že pokrmy s rýží nelze ohřívat v mikrovlnné troubě. Jakmile rýže dosáhne pokojové teploty, začnou se v ní množit bakterie. To může způsobit bolesti břicha, průjem, zvracení a další příznaky otravy jídlem. Nejlepší je před každým jídlem uvařit malé množství rýže, kterou sníte čerstvou a nebudete ji zbytečně skladovat a znovu ohřívat.

Zdroj obrázku: Freepik

Zelenina, kterou nesmíte ohřívat v mikrovlnné troubě!

Může to pro vás být nepříjemné překvapení, ale některé druhy zeleniny byste neměli tímto způsobem ohřívat. Může to být nebezpečné, protože se začnou uvolňovat karcinogenní látky, které poškodí vaše zdraví. Jedná se o špenát, celer, mrkev, brambory a červenou řepu. Ohřívat byste neměli ani chilli papričky, protože při otevření dvířek může kapsaicin podráždit vaše oči a hrdlo.

Doporučený článek:  Tyhle urychlovače hubnutí má každý doma. Pravidelné pití rozhýbe metabolismus a vrátí tělo do kondice

Vejce dávejte vždy do vody na sporák

Vejce nemůžete v žádném případě ohřívat v mikrovlnné troubě. Syrová vejce s největší pravděpodobností prasknou nebo budou špatně tepelně upravená a budete riskovat nákazu salmonelou. V případě již uvařených nebo usmažených vajec se budou uvolňovat škodlivé látky. Jestli vejce upravíte a vychladnou na pokojovou teplotu, je mnohem lepší je sníst studená.

Zdroj: https://www.ahs.com/home-matters/quick-tips/11-things-you-should-never-put-in-the-microwave/