Místo cukru patří do kávy kardamom. Exotické koření zničí rakovinotvorné buňky v těle

Exotické koření kardamom je jedním ze známých indických druhů. Naštěstí se již nemusí čekat na připlutí lodi z velkých dálek, ale můžete si jej kopit skoro v každém větším supermarketu. Jsou známé jeho léčivé a hřejivé vlastnosti. Používá se při léčbě nachlazení, pomáhá trávit tuky a také se doporučuje při arytmii srdce. A mimo to vědci zjistili, že zabíjí rakovinotvorné buňky ve střevech! Nejen proto stojí za to jej zařadit do každodenního menu.

Co to vlastně kardamom je?

Mezi známé indické koření patří anýz, zázvor, kurkuma i skořice – toto koření má v kuchyni skoro každý, kdo trochu víc vaří. Koření z velké dálky, které ozvláštní každý pokrm a dodá mu šmrnc a nádech exotiky. Kardamomu si cenili především staří Číňané. Jedná se o trvalku dosahující výšky 2 až 4 metrů. Z jednoho klasovitého stonku vyrůstají četné charakteristické květy, které se plazí po zemi. Uvnitř oplodí této rostliny se nachází nejcennější část, semena kardamomu.

Zdroj obrázku: Freepik

Kardamom a jeho blahodárné vlastnosti

V obchodech seženeme sušený kardamom v prášku nebo celá sušená semínka. Pravidelná konzumace tohoto koření má vliv na mnoho procesů v těle, jelikož obsahuje velké množství vitamínu C, thiamin, riboflavin, niacin, vitamín B6 a v neposlední řadě také vápník. A z minerálních látek to není vše. Kardamom je bohatý také na zinek, hořčík, draslík, sodík a také na fosfor. Nejvíce se celosvětově kardamom užívá při podpůrné léčbě trávicího traktu. Silice obsažené v této rostlině blahodárně a relaxačně působí na žaludek a stimulují vylučování trávicích šťáv. Vědci zjistili, že díky kardamomu se snižuje množství rakovinotvorných buněk v organismu.

Do kávy?

Ano, stejně jako si labužníci ochucují kávu skořicí, mohou sáhnout také po kardamomu. Tento způsob ochucení kávy se k nám dostal z Turecka. Káva je pak velmi jemná i lehce pikantní.

Zdroj: https://delishably.com/beverages/Is-Cardamom-in-Coffee-Good-for-You