Díky následujícím metodám vám mléko i další produkty vydrží déle čerstvé. Například mléko byste měli skladovat maximálně dva dny v ledničce, pokud ho už máte otevřené. I další mléčné výrobky je nutné mít v ledničce na místě, na kterém vydrží déle čerstvé.
Dejte si pozor, do jakých míst v lednici výrobky ukládáte
Skladování patří mezi důležité aspekty, na kterých závisí trvanlivost potravin. Mléko byste měli skladovat ve skleněné láhvi nebo jiné nádobě, pokud se jedná o pasterizované. Jogurty a smetanu dávejte jen do ledničky, nikdy je nenechávejte na lince. Vysokoprocentní smetany můžete dokonce zamrazit. Sýr má nejraději teplotu mezi 8–15 stupni, záleží, o jaký druh sýru se jedná.
Nejlepší bude zabalit ho do pergamenového papíru a nechat v ledničce na střední polici. Nikdy sýr nedávejte do igelitového pytlíku, protože bude brzy plesnivět z důvodu nedostatku vzduchu. Otevřený sýr spotřebujte co nejdříve, nejlépe do dvou dnů. Stejně tak vajíčka. V jejich případě existují dva tábory – jedni je skladují v lednici, druzí je mají venku.
Máslo můžete také dát do mrazáku
Vejce byste měli sníst do jednoho měsíce, ale pozor, nejedná se o dobu od zabalení, ale od snášky. Proto je nutné vědět, kdy slepice vejce snesla. Vůbec nejlepší variantou jsou vejce domácí, ale každý nemá možnost taková mít. Skladujte je vždy ostrým koncem dolů, protože tím zajistíte, že budou déle čerstvá. Máslo můžete uchovávat i mimo lednici, musí být ve slané vodě. Máslo můžete s klidným svědomím také zamrazit, takže si ho kupte do zásoby.
V lednici má každá potravina své místo. Do dveří lednice patří hořčice, kečup a další omáčky, můžete sem také dát otevřené mléko. Do spodních šuplíků patří ovoce a zelenina, do poslední poličky dejte maso a potraviny, které musíte rychle spotřebovat. Do horní police patří jogurty, džemy nebo smetana. A o patro níž můžete mít sýry. Uzeniny, salámy a klobásy dejte od sýrů dále, protože by navzájem mohly ovlivňovat svou vůni.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/how/how-to-store-dairy-products