Mrazák uchová potraviny dlouho čerstvé, jeho používání má ale svá pravidla

Potraviny, kterých máme hodně, nebo hotová jídla rádi zamrazujeme. Používáme na to nejen plastové nádoby, ale také obyčejné sáčky. Při zamrazování je ale nutné myslet na několik zásad, které pomohou k tomu, že budou potraviny nadále stejně čerstvé a uchovají si veškeré vitaminy, které potřebujete. Zamrazením potravin si pak výrazně usnadníte nejen vaření.

Nejčastěji dáváme do mrazáku ryby, ovoce, maso a zeleninu

Mnozí ani netuší, jaké potraviny se dají zamrazit. Nejčastěji do mrazáku ukládáme maso, ryby, zeleninu nebo ovoce. Hotová jídla jsou velmi oblíbená, proto když navaříte spoustu jídla, nechte ho vychladnout a poté zamrazte. Až se vám nebude chtít vařit, jídlo stačí pouze vytáhnout a ohřát a budete to mít bez práce. Dbejte na to, abyste použili vhodné obaly na potraviny.

Doporučený článek:  Připravte si na Vánoce dobrý finanční plán a ušetřete

Ještě před samotným zamrazením je nutné si jídlo naporcovat, protože jedině tak budete mít jistotu, že nebudete zbytečně rozmrazovat spoustu jídla, kterou pak nesníte. Jednou rozmrazené potraviny už byste zpátky do mrazáku dávat neměli. Proto si porce rozdělte a až poté vložte do sáčků nebo nádob. Nezapomínejte si ale nádoby popisovat, abyste nejen věděli, co v nich máte, ale také, kdy jste jídlo zamrazili.

Zdroj obrázku: Freepik

Zeleninu si můžete ještě před zamrazením zpracovat

Oblíbeným způsobem, jak uchovat v zelenině vitaminy, i když bude zamrazená, je blanšírování. Stačí jen několik minut ve vroucí vodě a zelenina si uchová nejen barvu, ale také živiny, které jsou vhodné pro naše tělo. Bylinky si můžete zamrazit jen tak, například s vodou nebo vývarem je dejte do formiček na led. Dávejte si pak pozor, aby se vám potraviny neslepily k sobě. Do mrazáku je nutné dávat potraviny tak, aby se vám tam všechno vešlo, ale zároveň jídlo nesmí přimrznout k sobě.

Doporučený článek:  Domácímu česneku se ten z obchodu nikdy nevyrovná. Snadno se pěstuje i doma za oknem

Datum pak bude také důležité k tomu, abyste věděli, jestli jsou potraviny ještě vhodné ke konzumaci. Maso můžete uchovávat až tři měsíce, hotové pokrmy by v mrazáku neměly být déle než čtyři měsíce. Pokud do něj dáte sušenky nebo dezerty, mohou tam zůstat až půl roku.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/freezing-food/