Připravte ten nejlepší vývar bez kompromisů. Podle receptu šéfkuchaře ho zvládne každý

Patří mezi hvězdy internetu pro milovníky gastronomie. Jmenuje se Joshua Weissman a natáčí vtipná, leckdy sarkastická, ale velmi inspirativní videa o vaření. Jen na Instagramu jej sleduje přes milion diváků a na YouTube má jeho kanál „Absolutní kuchyně“ přes šest milionů sledujících. A je jasné, proč jsou jeho příspěvky tolik oblíbené. Drzý a výstřední mistr kuchyně učí, jak vařit snadno a z dostupných ingrediencí, aby jídlo mělo šmrnc i delikátní chuť. A právě jeden díl se věnuje také vývaru. Nebo se snad domníváte, že „kupovaný je opravdu vařený 12 hodin a nepřipomíná jen smrdutou vodu“?

Doporučený článek:  Obtížný hmyz lze odehnat přírodními vůněmi

Uvařte si vlastní vývar!

Joshua nemá s kupovanými polotovary nebo průmyslově vyráběnými potravinami slitování, proto má jasno také o prodávaném vývaru, který nemá s doma vařeným nic společného. Přitom vývar zvládne připravit úplně každý, a dokonce z jakéhokoli masa a kostí. Stačí totiž jen vědět, jak na to, a pustit se do práce. Samotná příprava nezabere více než 5 minut a pak už stačí jen počkat, až se po několika hodinách uvaří. Pak je možné ho zamrazit a používat na polévky, pod maso i do omáček.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit vývar z čehokoli?

Co budete na přípravu masového vývaru potřebovat? Připravte si 5litrový hrnec a k tomu ještě:

  • 1,5–2 kg masa s kostmi (drůbeží, hovězí, vepřové),
  • řepkový nebo jiný rostlinný olej neutrální chuti – na pomazání,
  • 1 střední žlutou cibuli,
  • 1 velký řapíkatý celer,
  • 1 velkou mrkev,
  • 1/2 svazku tymiánu nebo šalvěje (volitelně),
  • 4–4,5 litru filtrované vody.
Doporučený článek:  Pravidelná péče udrží toaletu stále hygienicky čistou

Postup přípravy

Nejprve omyjte kosti se zbytky masa a po osušení potřete olejem. Na plech položte alobal a na něj vyložte kosti. Pečte je při 220 °C asi 40 minut, měly by zhnědnout. Takto připravené kosti vložte do velkého hrnce.

Oloupejte zeleninu a nakrájejte nahrubo cibuli, celer i mrkev, přidejte vše do hrnce k masovým kostem a zasypejte bylinkami. Zalijte vodou tak, aby byly všechny ingredience ponořené ve vodě.

Hrnec dejte na plotýnku vařit, po dosažení varu stáhněte plamen a nechte vařit pod pokličkou asi 4 hodiny. Vývar by během této doby neměl znovu vřít. Poté sceďte obsah přes cedník do jiné nádoby, rozdělte na jednotlivé porce a po zchladnutí uložte do mrazničky k dalšímu použití. Během vaření vývar nesolte.

Zdroj: https://www.joshuaweissman.com/post/homemade-chicken-stock