Špenát patří mezi oblíbenou zeleninu, ne každý jí ale přišel na chuť. Mnozí z nás špenát jedli v jídelně ve škole a nemáme na něj dobré vzpomínky. Existují ale způsoby, jak si ho připravit tak, aby chutnal skvěle. Můžete ho kombinovat nejen s jinou zeleninou, ale také s masem. Je důležitý pro správné fungování našeho organismu a hodí se také do redukční diety.
Jaké má špenát vlastnosti?
Špenát patří mezi rostliny, které pocházejí z jihozápadní Asie. Pěstuje se ale všude po celém světě. Může dorůst do výšky až 50 centimetrů a poznáte ho podle listů, které jsou ve tvaru šípu. Špenát se pěstuje velmi snadno, nemá žádné zvláštní požadavky na péči. Mezi jeho nejdůležitější prvky patří hořčík a draslík. Podpoříte jimi paměť a koncentraci, ale také práci nervového systému.
Draslík patří mezi látky, které potřebuje naše tělo k tomu, aby krevní tlak byl v optimální hladině. Špenát vás udělá krásnými a také odolnějšími a zdravějšími. Špenát se ale hodí také při různých zdravotních komplikacích. Pravidelnou konzumací podpoříte nejen imunitu, ale také pomůže v při trávicích problémech. Ve špenátu najdete i betakaroten.
Dávejte si pozor na čerstvost špenátu
Špenát se dá připravit na mnoho různých způsobů. Nejzdravější je samozřejmě v syrové formě, takto si ho můžete dát například se zeleninovým salátem a bramborovými noky. Vyplatí se udělat také pesto, které je plné zdravých složek. Můžete si ho položit na pizzu nebo ho použít k těstovinám.
Patří do zeleninových nebo ovocných nápojů. Čerstvý salát bude vypadat opravdu zeleně. Pokud budou listy zvadlé nebo zažloutlé, neměli byste ho nikdy kupovat. Je to sezónní zelenina, takže pokud dostanete chuť na špenát v zimě, budete si ho muset koupit v mražené formě. Už od útlého dětství bychom špenát měli pravidelně zařazovat do jídelníčku.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/spinach, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5214553/, https://www.health.harvard.edu/heart-health/potassium-lowers-blood-pressure,