Šťáva ze syrových brambor posiluje imunitu a podporuje detoxikaci

Jen těžko si představíme naši kuchyni bez brambor. Jíme je buďto vařené, pečené, nebo z nich děláme knedlíky či oblíbenou kaši. Tato pochutina má i své skryté léčebné vlastnosti. V jakých případech se šťáva z brambor doporučuje konzumovat?

Složení bramborové šťávy

Na přípravu šťávy ze syrových brambor budete potřebovat 3 syrové brambory a asi 250 ml vody. Bramborovou šťávu dostaneme z brambory odšťavněním nebo nastrouhanou bramboru jednoduše vymačkáme v ruce. Nejlépe uděláte, když tuto šťávu vypijete do 20 minut. Šťáva ze syrových brambor je pokladnicí vitamínů a minerálů. Je skvělým zdrojem vitamínu C, E a také skupiny vitamínů B. Kromě toho v ní najdeme i vápník, železo, fosfor, hořčík, zinek a draslík. Tato šťáva má protizánětlivé a antikoagulační vlastnosti.

Doporučený článek:  Ucpanou toaletu pomůže vyřešit jedlá soda s octem, účinná je také plastová láhev

Léčebné vlastnosti bramborové šťávy

Tato tekutina se v domácím léčitelství používá jak vnitřně, tak i zvenčí. Podporuje práci imunitního systému, snižuje zátěž kardiovaskulárního systému, uvolňuje napětí cév a tepen, snižuje krevní tlak a v neposlední řadě snižuje riziko srdečního infarktu, aterosklerózy i mrtvice. Bramborová šťáva také napomáhá při potížích se žaludkem. Snižuje plynatost, tiší bolest spojenou s žaludečními vředy, a dokonce zlepšuje detoxikační procesy těla.

Zdroj obrázku: Freepik

Výzkumy ukazují, že tato zázračná šťáva je vhodná i do kosmetického průmyslu. Napomáhá totiž odstraňovat tmavé skvrny a zbarvení na kůži a také hydratuje a vyživuje pokožku. Má rovněž blahodárné účinky na růst vlasů a zabraňuje tvorbě lupů.

Doporučený článek:  Jednoduché recepty z listového těsta, které potěší každého gurmána

Kontraindikace bramborové šťávy

Tato šťáva není bez vedlejších účinků. Při konzumaci se ve výjimečných případech může objevit nevolnost, průjem, či dokonce horečnaté stavy.

Většina zdraví prospěšných ingrediencí se během vaření brambor uvolní do vody, ve které brambory vaříme. A tak o tyto vzácné látky přijdeme. Zkuste si tak jednou za čas vymačkat z brambor šťávu a udělejte něco dobrého pro své zdraví. Pokud vám chuť této šťávy nevyhovuje, můžete si ji ochutit medem, citronem či jinou ovocnou šťávou. Pro zdravé tělo postačí konzumace půl šálku této šťávy denně.

https://krishijagran.com/health-lifestyle/start-consuming-potato-juice-to-get-these-amazing-health-benefits/