Hroznové víno má velkou skupinu příznivců a mnoho podob, ve kterých ho můžeme jíst. Celoročně se dají konzumovat sušené rozinky nebo pít víno. V srpnu je ale nejlepší jíst čerstvé ovoce. Dá se skloubit se sýrem, mořskými plody a samozřejmě tekutým vínem. Co cenného pro zdraví můžeme získat z těchto plodů? A jsou nutričně bohatší světlé, nebo tmavé hrozny?
Fialové mají víc antioxidantů
Zelené hrozny jsou symbolem zdraví, ty fialové zase detoxikace a prevence rakoviny. Semena, slupky a stonky hroznů jsou pokladnicí antioxidantů, a právě tmavě fialová barva je zcela bezkonkurenční. Ve světě rostlin jde o univerzální princip – černé, tmavě modré a tmavě fialové ovoce a zelenina má nejsilnější protirakovinný potenciál.
Světlé hrozny obsahují chlorofyl, což je rostlinné barvivo, které je zodpovědné za okysličení buněk a lepší výživu. Pokud vás naopak zajímá zpomalení předčasného stárnutí mozkových buněk, prevence demence a Alzheimerovy choroby, sáhněte po fialových hroznech. Obě odrůdy čistí tělo od toxinů, usazenin a zbytečných zplodin látkové výměny.
Oba druhy obsahují spoustu vitamínů
Obsažené vitamíny A, C a E zlepšují stav očí a pokožky, podporují imunitní systém a brzdí předčasné stárnutí buněk. Najdeme zde také vitamín K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve, a vitamín B, který je nezbytný pro nerušenou práci nervové soustavy. Z hroznů získáte zinek nezbytný pro imunitu, železo pro zdravou krev, vápník pro pevné kosti a zuby a řadu dalších minerálů.
Každý hrozen je zdrojem draslíku, který posiluje srdce a snižuje krevní tlak. Vláknina zlepšuje metabolismus tuků a chrání před usazováním aterosklerotických plátů. Lékaři doporučují konzumaci hroznů lidem s kardiovaskulárními chorobami. Přestože glykemický index hroznů není nejvyšší, diabetici by se jim měli vyhýbat. Jeden větší svazek je srovnatelný s pěti lžičkami cukru, patří mezi poměrně kalorické ovoce.
Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/health-benefits-of-grapes/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6222363/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-grapes, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2728695/