Tučné a smažené maso je pro tělo zbytečná zátěž. Díky správné úpravě bude zdravější i chutnější

Možná už jste se setkali s názorem, že maso není zdravé. Velká konzumace tučného masa skutečně není pro tělo a zdraví příliš dobrá. Nemusíte se ho ovšem vzdávat úplně, pokud chcete být zdravější a žít zdravý životní styl. Stačí jeho množství zmenšit a naučit se, jak ho připravit zdravěji. Existují metody, díky kterým bude maso šťavnaté a chutné, ale nebude tučné. Podívejme se, jaké jsou nejlepší možnosti přípravy masa pro vás a vaši rodinu.

Naučte se ideální způsob přípravy

Nejzdravější maso je zaručeně vařené, dušené nebo pečené bez tuku nebo grilované na pánvi bez přidaného tuku. Pokud máte doma tlakový hrnec, je to také skvělý způsob, jak připravit maso zdravým způsobem. Navíc bude nádherně měkké a chutné. Přidat k němu můžete například zeleninu nebo bylinky. Tento způsob se doporučuje zejména pro jemné druhy masa, jako je drůbež, telecí nebo králičí. Anebo naopak pro tuhá masa, která potřebují hodně času, aby změkla.

Zdroj obrázku: Freepik

Změňte svůj přístup ke smažení

Smažené maso je velmi populární a chápeme, že se ho nechcete vzdát. Věřte, že i v této oblasti můžete udělat velký posun. Klíčem je vhodný tuk, na kterém budete smažit. Skvělý je například řepkový nebo olivový olej. Vyvarujte se smažení na margarínu, másle nebo sádle. Pokud se rozhodnete pro živočišný tuk, smažte na něm pouze jeden kousek masa a pro další dejte do pánve nový tuk, abyste maso nepřipravovali na přepáleném tuku.

Doporučený článek:  Zásuvku pod troubou využívají lidé různě. O původním určení má ponětí málokdo

Co dalšího můžete vyzkoušet?

Chcete-li vyzkoušet něco trochu netradičního, nebojte se přípravy v alobalu bez přidání tuku. Maso se bude dusit ve vlastní omáčce a zachová si tak nejen více živin a a bude mít méně kalorií, ale také bude chutnat mnohem lépe. Rozhodně ho nikdy nesmažte v hlubokém oleji, protože nasákne olejem či jiným tukem a bude těžko stravitelné. Při smažení i grilování na dřevěném uhlí pod vlivem vysokých teplot vznikají karcinogenní sloučeniny, které mohou z dlouhodobého hlediska způsobit rakovinu a mnoho dalších zdravotních problémů.

Zdroj: https://globalnews.ca/news/3987387/healthy-ways-cook-meat/