Tupé nůžky už nemusíte vyhazovat. Běžné věci v domácnosti je nabrousí a budou jako nové

Nůžky se mohou častým používáním snadno otupit. Velmi záleží na tom, co s nimi zrovna stříháme, ale přiznejme si, že je nepoužíváme pouze na papír, na který jsou určené. Pokud nechcete utrácet za nabroušení, můžete si je nabrousit sami, protože určitě doma najdete pomocníky, se kterými to půjde snadno.

K nabroušení stačí skleněná lahev nebo alobal

Oblíbeným „brouskem“ je alobal. Hliníkovou fólii přitom stačí jen několikrát přeložit a poté nůžkami nastříhat několik pruhů. Je nutné, aby byly pruhy delší, abyste najednou stříhali celou délkou čepele. Pomoci může také plyn do zapalovače, který z nůžek odstraní zbytky lepidla například z lepicí pásky.

Pokud chcete mít nůžky jako nové a bez rzi, můžete kousek vaty namočit v odlakovači a poté jí přetřít čepele nůžek. Budou se lesknout a budete je moci nabrousit a znovu používat. Nikdy nemusíte tupé nůžky vyhazovat. Pomoci může také skleněná lahev. Určitě nějakou starší najdete doma. Nůžkami stačí jen „stříhat“ hrdlo lahve po dobu jedné minuty. Hrdlo nikdy nerozstříháte, ale nůžky budou i po takové chvilce ostré.

Zdroj obrázku: Freepik

Jedničkou v broušení je smirkový papír

Oblíbeným kouskem na broušení nejen nůžek, ale také nožů je smirkový papír. Ten možná doma nenajdete, ale je dobré si ho koupit a mít ho při ruce. Budete potřebovat vyšší hrubost, zrnitost asi 150–200. I v tomto případě je nutné, abyste nůžkami stříhali delší pruhy, které budou tenké. Postačí 10 nebo 20 pruhů, podle toho, jak moc budou nůžky tupé. Tento způsob se hodí k naostření, ale pokud máte nůžky opravdu tupé, zvolte jinou metodu broušení.

Pomoci může také obyčejný špendlík nebo šroubovák. Nůžkami sevřete špendlík a postupujte stejně jako v případě skleněné lahve – „stříhejte“ tak dlouho, dokud nebudou nůžky ostřejší. Poznáte to podle toho, že budou mít hladký povrch. Nyní už nemusíte utrácet za nové nůžky.

Zdroj: https://www.southernliving.com/home/how-to-sharpen-scissors