Většina lidí lije do odpadu poklad. Tekuté zlato je plné chuti, která vynikne nejen v omáčce

Když slijeme těstoviny přes sítko, ztrácíme tekuté zlato. Ledabyle necháme tuto vodu z těstovin odtéct do odtoku dřezu. Zdá se to být bohužel jako jedna z nejpřirozenějších činností při vaření těstovin. A jde o jednu z největších chyb.

Těstoviny nepatří na sítko

Běžný Ital zkonzumuje téměř 30 kilogramů těstovin ročně. Je to hlavně z toho důvodu, že Italové jsou přeborníci v přípravě těstovin. Jednou z chyb, které dělá téměř každý z nás, je nalití vody na těstoviny po uvaření. Tímto činem ztrácíme cennou vodu přezdívanou jako tekuté zlato. Tím, že těstoviny slijeme nad dřezem, nám z nich odteče vzácná tekutina, jako kdyby byla zbytečným odpadem.

Ve skutečnosti je tato voda skutečným dolem chutí, který když přidáte do omáčky, potěší každý gurmánský jazýček. Voda, která z těstovin zůstává, je zakalená a nedá se znovu použít k vaření. To si myslí většina lidí. Mezitím je toto tekuté zlato bohaté na škrob a minerály, které se uvolňují během vaření těstovin.

Zdroj obrázku: Freepik

Cenný doplněk

Tato voda se může stát velmi cenným doplňkem k omáčkám. Jen několik lžic této vody stačí k tomu, aby byla omáčka na těstoviny hustší a krémovější. Zahušťování omáčky je důležitým krokem při vaření. Většina lidí používá mouku, ta ale činí jídlo těžkým a hůře stravitelným. Často se používá také máslo, které sice omáčku zjemní, ale dodá do ní zbytečné kalorie. Nejlepší kuchaři jednoduše přidávají vodu z vaření těstovin.

Byli to právě italští mistři kuchyně, kteří začali tuto vodu nazývat tekutým zlatem. Existuje několik způsobů, jak tuto cennou vodu využít. Těstoviny vytáhněte z vody velkou naběračkou se štěrbinami, takovou, která se často používá k nabírání špaget. Ze zbývající vody si můžete odebrat, kolik jen budete potřebovat. Ještě jednodušší variantou je vaření omáčky přímo s těstovinami.

Zdroj: https://www.lifeslittlesweets.com/uses-for-pasta-water/