Konzumace ryb patří ke zdravému životnímu stylu. Spoustu lidí ale od jejich přípravy odrazuje rybina – nepříjemný zápach, který se jen těžko dostává z nádobí, rukou i kuchyně. Obecně se dá říct, že čerstvé ryby zapáchají o něco intenzivněji než ty mražené. Také záleží na druhu ryby. Zatímco pangase téměř neucítíme, pečená treska nás dokáže pěkně potrápit. Před zpracováním se proto doporučuje rybu naložit do mléka nebo do citronové šťávy s bylinkami.
Vyzkoušejte bobkový list
Po smažení ryb do stejné pánve nalijte pět až šest lžic octa a sklenici vody. Přidejte tři hřebíčky a vařte na mírném ohni bez pokličky asi patnáct minut. Pokud chcete eliminovat zápach už přímo při vaření, současně se smažením mějte na vedlejším sporáku hrnec bez pokličky s vodou a velkým bobkovým listem, případně se lžící mleté skořice.
Z trouby zápach dostanete, když je ještě rozpálená. Na pečicí papír rozprostřete cukr nebo skořici a pečte asi hodinu při 200 °C. Během samotného vaření nebo pečení ryby mějte otevřená okna, dveře do kuchyně naopak zavřete, aby se rybina nemohla šířit do ostatních místností. Digestoří si příliš nepomůžeme, ani pokud je kvalitní.
Zkuste rybinu přebít jinou vůní
Pokud rybu připravujete v zimě nebo za počasí, v jakém se vám nechce celou dobu větrat, zkuste rybí zápach přebít jinou vůní. Můžete použít vonné tyčinky, osvěžovače, svíčky, aromalampy nebo třeba pomerančovou kůru propíchanou hřebíčkem, kterou umístíte na topení. Zkuste také upéct koláč jako dezert, který místnost provoní.
Nezapomeňte ihned umýt veškeré nádobí, které přišlo do styku s rybou. To znamená prkénka, hrnce, misky, ale i talíře a příbory. Pokud z nich potřebujete eliminovat zápach, potřete je po umytí citronovou šťávou, nechte chvíli působit a opět umyjte. Nezapomeňte ani na dezinfekci kuchyňské linky a také svých vlastních rukou. K tomu vám opět dopomůže citron nebo třeba sůl smíchaná s vodou.
Zdroj: https://nptelegraph.com/townnews/food/a-few-tips-on-how-to-get-rid-of-fish-smell/article_43fbf29f-1f5b-5258-bb98-aebabb1d7dfd.html