Zkušení kuchaři vyhazují rebarboru raději pryč. Přesně poznají, jaké riziko v sobě skrývá

Na rebarborovou sezonu se už těší mnozí z nás. Rádi rebarboru přidáváme do všech druhů pečiva, vyrábíme z ní zavařeniny a milovníci kyselé chuti ji také jedí i syrovou. Ukazuje se však, že rostlina není celá k jídlu. Jedna její část obsahuje škodlivé toxiny.

Oblíbená letní zelenina

Rebarbora je skutečná vitamínová bomba. Je zdrojem vitamínů skupiny A, C a E, draslíku, kyseliny listové a vlákniny. Obsahuje také hořčík, draslík, sodík, železo a vápník. Jednou z jejích největších výhod je také velmi vysoký obsah antioxidantů důležitých pro naše zdraví. Díky své kyselé chuti se nejčastěji používá na sladké pečivo nebo různé druhy džemů a konzerv.

Doporučený článek:  Černý česnek přinese do kuchyně neotřelou chuť

Může se také konzumovat syrová, například s přidaným cukrem. Ukazuje se však, že tato zelenina s vláknitými stonky a svěžími listy není jedlá v celém rozsahu. Jedinou jedlou částí rebarbory jsou její stonky. Listy této zeleniny by měly být odříznuty a vyhozeny do koše nebo na kompost, a to z toho důvodu, že obsahují velkou koncentraci kyseliny šťavelové.

Zdroj obrázku: Freepik

Jedovaté listy

100 gramů listů rebarbory ​​obsahuje až 570–1900 mg oxalátu, což může představovat zdravotní riziko. Příliš vysoká hladina oxalátu v těle může vyvolat chorobný stav, který se vyznačuje nadměrnou sekrecí kyseliny šťavelové v moči. V některých případech se může vyskytnout i ukládání krystalů oxalátu vápenatého v orgánech. Právě tyto krystaly jsou jednou z nejčastějších příčin ledvinových kamenů.

Doporučený článek:  Spaní s kočkou v posteli snižuje stres a posiluje vzájemné pouto

Stojí za zmínku, že otrava listy rebarbory ​​je velmi vzácná. Je dobré však vědět, jaké mohou být příznaky případné otravy. Po konzumaci listů rebarbory může nastat nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti břicha a hrdla, a dokonce se mohou objevit problémy s polykáním. Někdy následky otravy touto částí zeleniny mohou být mnohem vážnější. Může dojít až ke znecitlivění těla, selhání ledvin, svalovému třesu nebo problémům s dýcháním.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/is-rhubarb-poisonous/