Zlatavý med si můžeme vychutnat po celý rok. Při správném skladování vydrží stále chutný

Med se většinou kupuje ve velkých sklenicích, protože některé rodiny ho spotřebují opravdu mnoho. Lidé si ho dávají do čaje místo cukru, ale může se hodit také při pečení sušenek nebo jiných dezertů. Med je skvělá surovina, která je zdravá. Můžete ho mít kdykoliv po ruce, protože med vydrží hodně dlouho, ale jen pokud je správně skladovaný.

Jedinečnost medu spočívá v jeho skladování

Pokud med budete správně skladovat, můžete si jeho vlastnosti vychutnávat velmi dlouho. Je to pochoutka, kterou miluje téměř každý. Už ve starém Egyptě byl natolik váženou surovinou, že se přidával i do hrobek faraonů. Dochovaly se totiž džbány s tímto tekutým zlatem, a proto je považován za jednu z potravin, které vydrží skoro všechno.

Může se med vůbec zkazit? Na základě informací, které dodali vědci, to vypadá, že med je surovina, která se zkazit nemůže. Med má antibakteriální vlastnosti, které můžete využít ve svůj prospěch. Obsahuje chemické sloučeniny, které působí proti škůdcům, houbám i dalším faktorům, které mohou škodit našemu tělu.

Zdroj obrázku: Freepik

Můžete med fermentovat?

Jestli po otevření sklenice s medem vidíte na povrchu pěnu a voní jako ocet nebo kvasnice, med zkvasil. Nestává se to často, ale není to vaše chyba, nýbrž včelaře, který med vyrobil a nalil do sklenice. Med, který se sklidil brzo, totiž kvasí. A je vůbec fermentovaný med vhodný k jídlu? Neměl by se přidávat do jídel, ale nemusíte ho vyhazovat. Může se hodit na výrobu tinktury.

Stejně tak můžete využít i krystalizovaný med. Míra jeho krystalizace závisí na tom, jaký je to druh. Některé druhy se změní po několika týdnech, jindy to může trvat i měsíce. Krystalizace je navíc také jev, který je u medu žádaný. Je to přírodní produkt, u kterého je to normální, protože je med přírodní a bez konzervantů. Dávejte si ho po celý rok, nejen na podzim, abyste posílili imunitu.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-honey-explained