Zdravé hranolky si děti zamilují, zachutnají i dospělým

Možná vám to zní jako hloupost, ale hranolky vážně mohou být zdravé. Jestli je milujete vy nebo vaše děti, rozhodně musíte zkusit jejich zdravou variantu. Stačí se trochu soustředit na suroviny a způsob přípravy a budete mít vyhráno. Není na tom nic těžkého, jen musíte změnit pár kroků během přípravy. To je klíčové pro jejich zdravotní benefity. A budete je také moci konzumovat častěji než nyní.

Co budete potřebovat?

Základem jsou pochopitelně čerstvé brambory. Nemusí se přitom jednat o klasické žluté brambory, ale také o batáty. To je mnohem zdravější odrůda, která obsahuje obrovské množství vitamínů, minerálů a živin. Chutnají naprosto jinak, ale k některým pokrmům se dokonce hodí více než klasické hranolky. Ostatní suroviny vás jistě nepřekvapí a s dochucením můžete vždy experimentovat. Připravte si:

  • brambory,
  • olivový olej,
  • koření podle chuti (sůl, pepř, paprika, česnekový prášek, bylinky),
  • bylinky na ozdobu (rozmarýn, tymián).

Zdroj obrázku: Freepik

Pracovní postup

Brambory omyjte a nakrájejte na poměrně tenké hranolky. Potom je namočte do studené vody a počkejte asi 30 minut. Tímto způsobem se zbavíte přebytečného škrobu a navíc získáte mnohem křupavější hranolky. Poté je vyndejte z vody a osušte. V míse smíchejte brambory s olivovým olejem a kořením. Sůl by neměla chybět nikdy, abyste jim dodali tu správnou chuť. Jinak ovšem záleží pouze na vás, jak máte hranolky rádi a jak chcete experimentovat s kořením.

Doporučený článek:  Propláchnutí rýže před vařením vyplaví obsažený arzen

Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj všechny připravené hranolky. Velmi důležité je, aby se jednotlivé hranolky nepřekrývaly. Jinak nebudou správně upečené a křupavé. Troubu předehřejte na 200-220 stupňů a plech plný brambor pečte po dobu 20-30 minut. V polovině pečení je otočte. Právě pečení je jedním z důvodů, proč je tato příloha zdravější než klasická. Nesmažíte je totiž na oleji, takže nejsou tak tučné a mastné. Po upečení je můžete ještě trochu osolit a podávat. Dobrou chuť!

Zdroj: https://thecleaneatingcouple.com/healthy-baked-french-fries/