Ceny cukru rostou. Vyrobte si vlastní doma

Ceny potravin rostou měsíc od měsíce, u cukru tomu není jinak. Loni stál polovinu co dnes, přesto nebývá na pultech obchodů, dokonce se již dlouho neobjevuje ani v letákových nabídkách. Co dělat? Rozhodně není proč zoufat. Osladit čaj či kávu si lze doma vyrobeným krystalem nebo sirupem. Jsou mnohem levnější, nadto neobsahují žádné přidané látky. Jak doma krystal nebo sirup vyrobit?

Domácí výroba cukru typu krystal

Bez cukru si nedokážete představit svůj ranní šálek kávy nebo čaje? Kromě náhražek, jako jsou med, xylitol, stévie nebo javorový sirup, si může každý vyrobit svůj vlastní krystal. Není to nikterak složité. Na výrobu jednoho kilogramu cukru je potřeba asi pět kilogramů cukrové řepy, které se říká hovorově cukrovka. Bulvy se musí dokonale očistit od hlíny, oloupat a nakrájet na proužky nebo kostičky, které se vsypou to hliněné formy a pečou do měkka. Nesmí se spálit, poté se přesype obsah do pekáče a při nižších teplotách se obsah usuší. Na závěr se usušené plátky rozemelou na prášek.

Doporučený článek:  Nechat nabíječku v zásuvce se může vymstít. Hrozí úraz i požár
Zdroj obrázku: Freepik

Sirob z cukrové řepy

Naše babičky naproti tomu používaly ke slazení sirob, což je redukovaný sirup z cukrové řepy, kterým se mohou sladit nápoje, ale může se použít též při přípravě různých sladkostí, buchet, dezertů nebo dortů. Na jeden litr sirobu je potřeba asi deset kilogramů cukrové řepy, která se musí očistit, oloupat a vložit do hrnce. Zalije se vodou a zvolna se vaří. Po změknutí se slije tekutina, která se opět vaří dalších 8 hodin na mírném ohni. Během vaření tekutina zhoustne a změní barvu na hnědou. Na závěr se sirob přelije do skleněných uzavíratelných lahví a po zchladnutí se může používat.

Doporučený článek:  Před klíšťaty nás pomohou ochránit bylinky ve formě spreje nebo mastí

Xylitol? Doma jej nevyrobíte!

Mezi další oblíbené náhražky cukru patří xylitol, což je březový cukr. Jedná se o bílou krystalickou látku, která je podobná běžnému cukru. Získává se hydrolýzou čisté D-xylózy v koncentrované kyselině chlorovodíkové, což je finančně náročné. Mnoho výrobců také využívá metodu výroby z kukuřice. V obou případech však není možné vyrobit xylitol v domácím prostředí, a je proto vhodnější sáhnout po cukrové řepě.

Zdroj: https://www.instructables.com/Making-Sugar-From-Sugar-Beets/