Vymazání historie prohlížení internetových stránek umožní jednoduchá kombinace kláves

Takzvané surfování na internetu je dnes běžným standardem a téměř každý v moderní společnosti přistupuje k online obsahu. Internet je nepřeberné moře informací, zábavy, vzdělání, her a mnoha dalších věcí. Pokud byste chtěli projít celý obsah, který internet nabízí, trvalo by vám to celou věčnost. Vlastně byste to za svůj život nikdy nemohli stihnout.

Ale vaše online kroky nejsou neviditelné. Samozřejmě, může se zdát, že je v pořádku uchovávat vaši aktivitu, pokud je zařízení jen vaše a nikdo jiný se k němu nedostane. Toto ale nikdy není stoprocentní. Komplikace nastávají, pokud sdílíte svůj počítač či telefon s někým dalším, což je běžné v rodinném prostředí nebo v práci, či dokonce v internetových kavárnách nebo knihovnách. A jsou i situace, kdy někdo potřebuje vaše zařízení jenom půjčit, protože to jeho nefunguje, či je vybité. V ti chvíli má možnost vidět, co zajímá vás. A někdy to mohou být věci, za které se právem tak trochu stydíte.. Jak tedy zajistit, aby vaše internetová stopa zůstala soukromá?

Zdroj obrázku: Freepik

Režim soukromého prohlížení

Toto je nejsnazší způsob, jak surfovat na internetu a zůstat neviditelný. I když budete muset zadávat své přihlašovací údaje pokaždé, můžete být v klidu, vědomi si, že vaše rodina či kolegové nemají k vašim online aktivitám přístup. Bonus tohoto režimu je, že když sledujete videa na YouTube bez přihlášení, nedojde ke změnám u vašich doporučených videí a nebude vám podsouváno to, co jste sledovali naposledy – když to bude zrovna něco, co není úplně běžné a standardní. Představte si, že máte na YouTube obsah přizpůsobený svým zájmům a najednou se objeví obsah, který nesouvisí s vaším zájmem – díky soukromému režimu se to nestane. A to stejné může platit třeba o výběru článků v rámci Google Discover, nebo třeba v rámci kontextových reklam.

Doporučený článek:  Jedlá soda: Šest skvělých tipů na její použití, které využijete v každé domácnosti

Klávesová zkratka pro mazání historie

Pokud používáte běžný režim prohlížení, můžete vymazat svou historii kliknutím na kombinaci kláves Ctrl (Command) + Shift + Delete pro Windows (MacOS). Otevře se vám dialogové okno, kde můžete vybrat, co vše chcete odstranit a za jaké období. Tato volba je uložena, takže při příštím mazání to bude rychlejší.

Jak vidíte, udržování soukromí online není nijak složité. Stačí upravit způsob, jakým prohlížíte internet, a vaše soukromí zůstane nedotčené.