Světlé a tmavé hrozny: Tajemství zdraví ve vaší misce

Milovníci hroznového vína, pozor! Tento oblíbený plod přichází v mnoha lahodných podobách, od rozinek po víno. Ale v srpnu, když hrozny zrají, je nejlepší čas na čerstvou sklizeň a její zdravotní benefity.

Dá se skloubit se sýrem, mořskými plody a samozřejmě tekutým vínem. Co cenného pro zdraví můžeme získat z těchto plodů? A jsou nutričně bohatší světlé, nebo tmavé hrozny?

Fialové mají víc antioxidantů

Zelené hrozny jsou symbolem zdraví, ty fialové zase detoxikace a prevence rakoviny. Semena, slupky a stonky hroznů jsou pokladnicí antioxidantů, a právě tmavě fialová barva je zcela bezkonkurenční. Ve světě rostlin jde o univerzální princip – černé, tmavě modré a tmavě fialové ovoce a zelenina má nejsilnější protirakovinný potenciál.

Doporučený článek:  Křídlový květ není vhodný pro domácí mazlíčky

Světlé hrozny obsahují chlorofyl, což je rostlinné barvivo, které je zodpovědné za okysličení buněk a lepší výživu. Pokud vás naopak zajímá zpomalení předčasného stárnutí mozkových buněk, prevence demence a Alzheimerovy choroby, sáhněte po fialových hroznech. Obě odrůdy čistí tělo od toxinů, usazenin a zbytečných zplodin látkové výměny.

Zdroj obrázku: Freepik

Oba druhy obsahují spoustu vitamínů

Obsažené vitamíny A, C a E zlepšují stav očí a pokožky, podporují imunitní systém a brzdí předčasné stárnutí buněk. Najdeme zde také vitamín K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve, a vitamín B, který je nezbytný pro nerušenou práci nervové soustavy. Z hroznů získáte zinek nezbytný pro imunitu, železo pro zdravou krev, vápník pro pevné kosti a zuby a řadu dalších minerálů.

Doporučený článek:  Rajčata s okurkami jsou oblíbenou kombinací, naše zdraví za ni ale nepoděkuje

Každý hrozen je zdrojem draslíku, který posiluje srdce a snižuje krevní tlak. Vláknina zlepšuje metabolismus tuků a chrání před usazováním aterosklerotických plátů. Lékaři doporučují konzumaci hroznů lidem s kardiovaskulárními chorobami. Přestože glykemický index hroznů není nejvyšší, diabetici by se jim měli vyhýbat. Jeden větší svazek je srovnatelný s pěti lžičkami cukru, patří mezi poměrně kalorické ovoce.

Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/health-benefits-of-grapes/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6222363/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-grapes, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2728695/