Mléko nesmí v lednici nikdy chybět. Použití v kuchyni je ale až ta poslední možnost

Mléko je jedním z nejoblíbenějších a nejběžnějších nápojů, které máme doma prakticky všichni. Většina z nás ho ale používá jen na vaření a pečení. Jak se ukázalo, mléko je skvělé na mnoho různých věcí a některé z nich nemají nic společného s kuchyní. Využít ho můžete při péči o pleť nebo odstraňování skvrn na semiši. Podívejme se na několik netradičních možností, jak můžete v domácnosti šikovně využít jedinečné vlastnosti mléka.

Mléko hydratuje a vyživuje pokožku

Mléko blahodárně působí na naši pokožku. Má totiž hydratační a vyživující vlastnosti. Můžete ho proto přidat do domácí kosmetiky nebo koupele. Účinky poznáte již po prvním použití. Mléko je také velmi dobré pro jedince, kteří bojují s černými tečkami nebo akné. Mléčný obklad si jednoduše připravíte z gázy nebo vatových tamponů, které namočíte do mléka. Pokryjte si mlékem obličej na 30 minut. Mléko ale pomůže také suchým a poškozeným vlasům. Naneste ho na vlasy na 20 minut.

Doporučený článek:  Domácí prostředky myčku vyčistí ekologicky a levně
Zdroj obrázku: Freepik

Mléko jako prostředek na čištění

Ukázalo se, že mléko má úžasné čisticí vlastnosti. Použít ho můžete například na stříbro, které se jinak čistí velmi těžko. Stačí, když stříbrné předměty vložíte do hrnce s mlékem na 30 minut. Poté je opláchněte teplou vodou a vyleštěte hadříkem. Mlékem a houbičkou vyčistíte také skvrny na semiši. Jestli máte špinavé semišové boty, mléko vám s tím velmi jednoduše pomůže. Houbičku namočte do mléka a jemně s ní vyčistěte nečistoty na semišovém povrchu.

Doporučený článek:  Past s octem zbaví domácnost ovocných mušek

Mléko pomůže s koženým oblečením i popáleninami

Ošetření koženého oblečení není vždy jednoduché. Jestli nechcete používat speciální krémy nebo je nemáte po ruce, můžete klidně využít mléko. Stačí, když namočíte utěrku do mléka, lehce vyždímáte a použijete na vyleštění koženého oblečení nebo obuvi. Navíc odstraníte nepříjemný zápach z kůže. Mléko ale můžete aplikovat také na popálenou pokožku. Urychlíte tím hojení ran. Stačí namočit tampon do mléka a přiložit na 20 minut. Opakujte několikrát denně a rána se velmi rychle zahojí.

Zdroj: https://cairowestmag.com/six-brilliant-ways-to-use-milk-at-home/