
Zdroj obrázku: Freepik
Artyčok ani u nás není žádnou novinkou. I když původně se jej lidé trochu obávali kvůli specifickému vzhledu, dnes už všichni víme, že může být velkou pochoutkou. Není divu, že je tolik v oblibě – kromě chuti nabízí také pořádnou zásobu bílkovin i sacharidů!
Působí protizánětlivě
Artyčok se odpradávna používá pro léčebné účely. Obvykle se doporučuje pro zvládání zdravotních problémů, které nějakým způsobem souvisí se zánětem v těle. Má totiž silné protizánětlivé vlastnosti, takže ať už vás trápí prakticky cokoliv tohoto druhu, jistě vám dovede pomoci.
Úžasné vlastnosti artyčoku
Je mimořádným zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, dále draslík, zinek, fosfor, vápník, hořčík a železo. Také se dá považovat za přírodní probiotikum, které reguluje trávicí trakt a dodává tělu pocit plnosti, díky čemuž se také zlepšuje proces úbytku hmotnosti. Další cennou složkou jsou polyfenoly, tedy velmi silné antioxidanty, které mají protirakovinné vlastnosti.

Zachrání vás před bolestmi hlavy
Pomáhá zejména při závažných bolestech hlavy. Považuje se za účinný prostředek v rámci neuralgie, což je bolest nervového charakteru, která je patrná zejména v oblasti hlavy a obličeje. Také dovede snižovat vedlejší účinky léků proti bolesti, což je jistě pro pravidelné uživatele velmi zásadní benefit.
Pomáhá s trávením
Stejně jako mnoho dalších druhů kořenové zeleniny i artyčok je úžasným zdrojem vlákniny. To znamená, že pokud se pravidelně dostane na váš stůl, podpoří peristaltiku střev a usnadní pohyb natrávené potravy trávicím ústrojím.
Snižuje riziko onemocnění srdce
Díky vysokému obsahu vlákniny dovede také zajistit to, že vaše srdce bude v perfektní kondici. Vláknina totiž pomáhá snižovat špatný cholesterol, který udržuje normální krevní tlak.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8398945/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35694805/, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-842/artichoke, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/, https://www.health.harvard.edu/blog/fiber-full-eating-for-better-health-and-lower-cholesterol-2019062416819