Artyčok je bohatý na vitamíny, antioxidanty i vlákninu

Artyčok ani u nás není žádnou novinkou. I když původně se jej lidé trochu obávali kvůli specifickému vzhledu, dnes už všichni víme, že může být velkou pochoutkou. Není divu, že je tolik v oblibě – kromě chuti nabízí také pořádnou zásobu bílkovin i sacharidů!

Působí protizánětlivě

Artyčok se odpradávna používá pro léčebné účely. Obvykle se doporučuje pro zvládání zdravotních problémů, které nějakým způsobem souvisí se zánětem v těle. Má totiž silné protizánětlivé vlastnosti, takže ať už vás trápí prakticky cokoliv tohoto druhu, jistě vám dovede pomoci.

Doporučený článek:  Jablečný nápoj osvěží a doplní vitaminy

Úžasné vlastnosti artyčoku

Je mimořádným zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, dále draslík, zinek, fosfor, vápník, hořčík a železo. Také se dá považovat za přírodní probiotikum, které reguluje trávicí trakt a dodává tělu pocit plnosti, díky čemuž se také zlepšuje proces úbytku hmotnosti. Další cennou složkou jsou polyfenoly, tedy velmi silné antioxidanty, které mají protirakovinné vlastnosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Zachrání vás před bolestmi hlavy

Pomáhá zejména při závažných bolestech hlavy. Považuje se za účinný prostředek v rámci neuralgie, což je bolest nervového charakteru, která je patrná zejména v oblasti hlavy a obličeje. Také dovede snižovat vedlejší účinky léků proti bolesti, což je jistě pro pravidelné uživatele velmi zásadní benefit.

Doporučený článek:  Některé kombinace potravin jsou pro organismus pohroma. Tyto druhy nikdy nejezte dohromady

Pomáhá s trávením

Stejně jako mnoho dalších druhů kořenové zeleniny i artyčok je úžasným zdrojem vlákniny. To znamená, že pokud se pravidelně dostane na váš stůl, podpoří peristaltiku střev a usnadní pohyb natrávené potravy trávicím ústrojím.

Snižuje riziko onemocnění srdce

Díky vysokému obsahu vlákniny dovede také zajistit to, že vaše srdce bude v perfektní kondici. Vláknina totiž pomáhá snižovat špatný cholesterol, který udržuje normální krevní tlak.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8398945/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35694805/, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-842/artichoke, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/, https://www.health.harvard.edu/blog/fiber-full-eating-for-better-health-and-lower-cholesterol-2019062416819