Tuky do jídelníčku patří, ty správné lidskému tělu prospívají

Zdravé tuky mohou jen prospět našemu tělu. Ty nezdravé mu naopak ubližují. Obezita, krevní tlak nebo cholesterol jsou jen některými zdravotními komplikacemi, které se mohou objevit, když jíme nadměrné množství nezdravých tuků. Proč se raději zaměřit na zdravé tuky, ve kterých potravinách je najdete a proč se vyplatí úplně vynechat trans tuky?

Kde najdete zdravé tuky a kolik si jich dopřát?

Zdravé tuky najdete v mnoha potravinách. Mezi takové patří například ryby. Ty byste si měli dopřát 2–3× týdně, protože obsahují omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou vhodné pro naše tělo, protože zlepšují činnost mozku nebo podporují imunitní systém. Zdravé tuky jsou mocným všelékem na mnoho nemocí. Máslo, sádlo nebo obyčejný olej tu ale nehledejte. Nutné je používat kvalitní olivový olej, který můžete používat nejen do salátů.

Doporučený článek:  Balkonové rostliny je důležité volit s ohledem na domácí mazlíčky

Díky tukům podpoříte vstřebávání vitaminů A, C nebo K a dalších látek, které jsou nutné pro zdravé tělo. Zelenina i ovoce patří k dalšími zdrojům zdravých tuků. Uvádí se, že bychom denně měli sníst alespoň půl kilogramů zeleniny. Existuje mnoho druhů, ve kterých si každý najde to svoje. Zdravé tuky najdete také v různých druzích semínek.

Zdroj obrázku: Freepik

Dejte si pozor na množství tuků, které přijmete

I zdravé tuky ale ve velkém množství nejsou pro tělo vhodné. I takové mohou podpořit vznik obezity nebo dalších zdravotních problémů. Jakým tukům se ještě vyhnout? Rozhodně těm, které najdete například v cukrovinkách nebo jídlech z rychlého občerstvení. Dejte si pozor na energetickou hodnotu potravin, které konzumujete. Všechny živiny by měly být vyvážené.

Doporučený článek:  Vaření v myčce představuje nový způsob přípravy pokrmů

Nejméně zdravé tuky jsou nasycené mastné kyseliny. Najdete je v mase a živočišných produktech. Samozřejmě to ale neznamená, že byste neměli jíst maso. Mnoho lidí ale volí tu cestu, že se masa úplně vzdají. Tyto nezdravé tuky navíc zabraňují transformaci těch zdravých.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/healthy-vs-unhealthy-fats