Léto je vždy plné čerstvého ovoce a zeleniny. Většina z nás si ho chce užívat i během zimy. Jestli na zahradě pěstujete vlastní plody, jistě je nechcete na konci sezóny vyhazovat. Mnohem lepší je přebytky zamrazit nebo zavařit, abyste je využili i během zimních měsíců. Zavařování je v posledních letech stále oblíbenější. Jak to udělat pomocí myčky na nádobí, kterou má tolik z nás doma?
Pasterizace je cestou k nulovému odpadu
Zero waste je pojem, který se objevuje v souvislosti s ekologií. Podle něj by každý z nás měl produkovat co nejmenší množství odpadu. K tomu patří i bio odpad z našich kuchyní nebo zahrad. V létě si kupujeme a pěstujeme ovoce a zeleninu, ale nejsme schopni všechno sníst. Zavaření je skvělý způsob, jak produkty zpracovat a uchovat je na chladnější měsíce, kdy bude ovoce a zelenina v obchodě velmi drahá.
Konzervování zeleniny a ovoce pomocí vysokých teplot, se nazývá pasterizace. Díky tomu se zbavíte škodlivých mikroorganismů, ale zachováte vitamíny a minerály, kvůli kterým tyto suroviny konzumujete. Díky vysoké teplotě a správnému uzavření se dovnitř nedostane vzduch a obsah zůstane chráněn po mnoho měsíců.
Myčka na nádobí je úžasný pomocník při zavařování
Na zavařování se vždy používal obrovský hrnec plný horké vody, která se musela neustále hlídat. Tomu je ale konec. Velmi jednoduše můžete využít i myčku na nádobí. V první řadě musíte důkladně umýt, vyvařit a osušit sklenice i víčka. Do sklenic vložte to, co chcete zavařit, a pod víčkem nechte 2–3 cm volného prostoru.
Sklenice pořádně zavřete. Vložte sklenice do myčky dnem vzhůru. Nastavte spotřebič na program s nejvyšší teplotou. V žádném případě nepřidávejte žádné mycí prostředky. Jen zapněte myčku s plnými sklenicemi. Po skončení programu je vyndejte, postavte dnem vzhůru a nechte přes noc odstát. Nakonec vše zkontrolujte a uložte na chladné a tmavé místo, kde budete zavařeniny skladovat.
Zdroj: https://www.motherearthnews.com/real-food/make-food-preservation-faster-zbcz1509/