Papriky nesmí na stole chybět. Díky jednoduchému triku bude jejich úroda vždy bohatá

Papriky všech barev jsou bohaté na vitamíny a minerály, poskytují vlákninu a jsou skvělé na podporu imunity. Jsou oblíbené jako příloha i do salátů, pomáhají udržovat štíhlou linii, protože mají mírně projímavé účinky a obsahují průměrně pouhých 35 kalorií na 100 gramů. Tyto důvody vedou mnohé k tomu, že si pěstují na zahrádce nebo na balkoně své vlastní. Papriky jsou ale náročné na výživu a potřebují přihnojit. Jak připravit efektivní hnojivo, které je zcela ekologické? Pomohou cibulové slupky, příprava je snadná a bohatá úroda bude sladkou odměnou!

Doporučený článek:  Cuketa lépe poroste vedle určitých druhů rostlin

Na přípravu pokrmů i jako hnojivo

Cibule je bezpochyby základem tuzemské kuchyně a nelze si bez ní představit tradiční české speciality. Dodává chuť a pověstný šmrnc, bez kterého by jídla neměla typické aroma nebo jedinečnou příchuť. Cibule však není jen přísadou do vaření. Také její slupky obsahují cenné živiny, které lze vytěžit pro zahnojení domácí zeleniny na zahrádce nebo v květináči. Přírodní hnojivo připravené z cibulových slupek je bohaté na minerály, jako jsou železo, vápník, draslík, hořčík, měď, selen či chrom, ale obsahuje i celou řadu antioxidantů, proto je vhodné pro posílení rostlin a k ochraně před chorobami a škůdci.

Zdroj obrázku: Freepik

Ekologické cibulové hnojivo na rajčata i jahody

Domácí cibulové hnojivo ocení nejen papriky, ale také další druhy zeleniny včetně rajčat, u kterých se po použití snižuje riziko nákazy sviluškami. Dokonce se používá též na jahody, protože je ochrání před šedou plísní. Pro přípravu jsou potřeba slupky z cibule žluté, červené nebo ze šalotky. Jak dále postupovat?

Doporučený článek:  Tři tipy pro snazší zalévání a šetření vodou

Příprava cibulového hnojiva

Připravte si slupky asi ze čtyř cibulí, poté je vložte do nádoby s pevným nebo šroubovacím uzávěrem a zalijte litrem horké vody. Neměla by být vroucí, aby nedošlo k znehodnocení účinných látek. Poté nádobu uzavřete a přesuňte do chladu a tmy. Další den přeceďte přes plátýnko a jednou týdně zalévejte rostlinky zeleniny tímto připraveným nálevem.

Zdroj: https://www.muddyhands.in/blogs/school-of-gardening/homemade-garden-fertilizers