Tradiční český vývar může dostat úplně nový rozměr. Nechte se inspirovat recepty našich sousedů

Vývar patří mezi tradiční a sváteční polévky u nás v České republice. Tradiční recepty se dědí z generace na generaci. Nejlepší vývary umí naše babičky, protože jich už za svůj život uvařily několik. A vždy se z chyb a omylů dokázaly poučit. Pojďme si prozradit netradiční zeleninu, kterou do vývaru můžete přidat pro objevení nových chutí.

Sváteční polévka s nudlemi

Do svátečního vývaru se při vaření dávají hovězí kosti i maso. Dále se přidává kořenová zelenina, jako je mrkev, celer a petržel. Nesmí se zapomenout vývar pořádně osolit, opepřit a také do něj přidat kuličky nového koření, stejně jako bobkový list. Po uvaření se na talíře dávají nejlépe domácí nudle s játrovými knedlíčky a vývar by se měl nakonec ozdobit nakrájenou petrželí. Takový vývar můžete ochutnat na svatbách, rodinných oslavách či na křtinách. Někdo má vývar dokonce i na vánočním svátečním menu.

Zdroj obrázku: Freepik

Zelenina, která udělá vývar výjimečný

Chcete trochu experimentovat? Zkuste do vývaru v době vaření přidat celou papriku. Papriku do vývaru dávají hlavně maďarští kuchaři. V jižních zemích zase do vývaru patří celá rajčata, či dokonce celá cibule. Zkuste do něj přidat během vaření i hrachové lusky. Vývar pak dostane úplně jinou formu. A kousek od nás do vývaru místo nudlí přidávají také brambory. Kde?

Doporučený článek:  Zavařování v troubě patří mezi oblíbené moderní metody

Kde dávají do vývaru brambory?

Vývar s bramborami je tradičním receptem Těšínského Slezska. Brambory jsou zde dlouho velmi populární potravinou. Brambory se na Těšínsku používaly skoro do všech jídel. Hospodyně z nich dokázaly připravit sladké pokrmy, jako knedlíky, šišky s mákem, ale také je uměly dokonale zapéct s masem či zeleninou. A aby nebylo brambor málo, přidávaly je i do vývaru místo nudlí. Brambory dobře zasytí, a tak se z vývaru rázem mohl stát hlavní chod. Pokud chcete i vy vyzkoušet tento recept, doporučujeme brambory uvařit zvlášť ve slupce a poté je do vývaru nakrájet na malé kousíčky.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-upgrade-soup-broth/