Pozvěte podzim i k sobě do kuchyně. Sezónní zelenina vás okouzlí barvami i chutí

Začátek podzimu vybízí ke změně jídelníčku. Na podzim potřebujeme trochu jiné vitamíny a minerály než během léta. Navíc najdeme také sezónní zeleninu, která jindy neroste. Abyste udrželi tělo v nejlepší kondici a připravili ho na zimu, musíte mu poskytnout vše, co potřebuje. Podívejme se, jak upravit jídelníček s příchodem podzimu.

Lilek a brokolice

Lilek na první pohled připomíná bratrance dýně. Ve skutečnosti s ní ale nemá nic společného. Patří totiž do čeledi lilkovitých a v sezóně se podává na talířích od června do konce října. Zelenina s tmavě fialovou slupkou obsahuje hodně vlákniny, vitamínu C, K, niacin, draslík, měď a hořčík. Podporuje činnost srdce a snižuje hladinu cukru v krvi.

Doporučený článek:  Pampeliška zklidní zánět, uleví trávení a pomůže také během nachlazení

V obchodě najdete brokolici celoročně, ale nejlepší je na podzim. Patří mezi superpotraviny, protože obsahuje vlákninu, vitamín C a K, kyselinu listovou, železo, draslík a betakaroten. Navíc obsahuje také sulforafan, kaempferol a kvercetin. Pravidelná konzumace brokolice může také snížit riziko rakoviny a inzulínové rezistence u diabetiků.

Zdroj obrázku: Freepik

Červená řepa a dýně

Sezóna červené řepy trvá od června do listopadu. Na podzim vám dá nejvíce vitamínů a minerálů, které potřebujete. Pravidelná konzumace červené řepy snižuje špatný cholesterol a upravuje vysoký krevní tlak. Konzumovat ji přitom můžete syrovou, vařenou, pečenou nebo nakládanou. Přidat ji můžete také do koktejlů, kterým dodá nádhernou barvu.

Doporučený článek:  Při vbočených palcích uleví nálev z bobkových listů

Podzim vybízí ke konzumaci dýní. A to hlavně proto, že je jindy v obchodech nenajdete. Nejde jen o dekoraci na halloween, ale také o cenný zdroj vitamínů a minerálů. Obsahuje betakaroten, vitamíny B1, B2, C a niacin. Z minerálů se můžete těšit na fosfor, vápník, draslík, zinek a hořčík. Dýně mají málo kalorií, málo tuku a příjemně vás zahřejí během chladných dnů. Dýně navíc snižuje špatný cholesterol a zlepšuje imunitu celého organismu.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/12-fall-vegetables-you-should-know-how-to-cook-211234