Všichni víme, že stačí chvilka nepozornosti a brambory, které jsme chystali na oběd nebo na večeři, jsou rozvařené a vhodné tak akorát k výrobě bramborové kaše. Naštěstí ale existuje jednoduchý způsob, jak rozvaření brambor zabránit. Stačí použít jednu surovinu, kterou určitě najdete v kuchyni, a brambory budou uvařené přesně tak, jak potřebujete.
Vařte je se zvednutou poklicí
Pokud se budete řídit následujícími radami, rozvařené brambory vás už nikdy nezaskočí. Vaření brambor totiž nemusí končit bublající vodou přetékající z hrnce. Existují způsoby, jak se této nepříjemné situaci vyhnout. V první řadě můžete trochu nadzvednout poklici, aby z hrnce mohl snadno unikat horký vzduch. Voda se díky tomu nebude přehřívat a stoupat nahoru.
Po přivedení vody k varu můžete také snížit výkon sporáku, aby se tekutina dále vařila, ale bubliny nebyly tak velké. Je také důležité nenaplnit hrnec vodou až po okraj, ale jen tolik, aby brambory byly ponořené. Pokud vidíte, že po vložení brambor do hrnce voda téměř přetéká, slijte přebytek a vraťte hrnec na sporák, případně použijte větší hrnec.
Natřete hrnec tukem
Na sociální síti TikTok se objevil užitečný způsob, jak zabránit přetečení brambor. Stačí k tomu jediná surovina, kterou má každý z nás doma, a to jakýkoliv tuk. Použít se dá máslo, olej nebo margarín. Tímto tukem stačí namazat vnitřní okraj hrnce, čímž si zajistíme, aby voda nepřetékala, ani když hrnec spustíme na chvíli z očí.
Důležité je také brambory okamžitě po uvaření slít, nikdy je v horké vodě nenechávejte déle, než je nezbytně nutné, jinak ztratí své cenné vitamíny. Po slití je můžete nechat v hrnci, ale nepřiklápějte je pokličkou, jinak by vlivem páry mohly změknout a rozpadat se. A jak poznáte, že jsou brambory uvařené? Nejjednodušší způsob je ochutnat odkrojený kousek větší brambory, případně do něj píchnout vidličkou a zkontrolovat tvrdost.
Zdroj: https://www.recipetips.com/quick-tips-ideas/prevent-potato-boilover-with-tab-of-butter.asp