Vařit brambory v osolené vodě je už nuda. Přidejte do hrnce i něco navíc

Brambory jsou na našich stolech poměrně běžné. Skvěle se hodí jako příloha k masu, jsou chutné a výživné. Navzdory dřívějším názorům jsou podle odborníků na výživu nízkokalorické a zdravé. Většinou se vaří v osolené vodě, ale ukazuje se, že kromě soli můžete přidat i jiné ingredience. Brambory pak budou chutnat ještě lépe.

Brambory jsou zdravé

Dříve se všeobecně věřilo, že po bramborách se tloustne a mají negativní vliv na postavu. Ve skutečnosti ale obsahují jen velmi málo kalorií – ve 100 gramech jich je jen 70. Navíc obsahují spoustu živin a velké množství vlákniny. Mimo jiné v nich najdeme síru, vápník, draslík, železo, hořčík, fluor, mangan, jód a vitamíny A, B1, B2, B6, D, E, H, K a PP.

Doporučený článek:  Blednutí tmavého oblečení může zabránit namočení do piva

Pokud vaříte brambory jen v osolené vodě, ale toužíte po změně, vyplatí se přidat k bramborám ještě trochu citronové šťávy. Díky této přísadě získají svěží chuť, nebudou se rozpadat ani tmavnout. Kromě toho můžete do vody přidat také oblíbené koření. Mnoho lidí nedá dopustit na pepř, pískavici, kmín, bobkový list a nové koření.

Zdroj obrázku: Freepik

Zkuste přidat zeleninu

Do vody, ve které se brambory vaří, můžete přidat i oblíbenou zeleninu. Skvěle poslouží paprika, mrkev a petržel. Brambory nasáknou výraznou chuť a budou ještě lepší. Pokud plánujete dělat bramborovou kaši, můžete rozvařenou mrkev rozmixovat spolu s bramborami, získáte tak zajímavou a velmi chutnou přílohu.

Doporučený článek:  Vlhčený ubrousek přidaný do pračky zbaví oblečení chlupů

Někteří lidé ale k bramborám nepřidávají vůbec nic. Je to proto, že čistá bramborová voda se dá využít k mnoha účelům. Jelikož je tato voda plná škrobu, skvěle se hodí k zalévání rostlin, především zeleniny. V takovém případě ale nesmí být solená. Osolenou nebo jinak ochucenou vodu můžete použít jako základ pro omáčku nebo v malém množství přidávat do krmiva domácím mazlíčkům. Voda z brambor vydrží v lednici zhruba týden, pokud ji neplánujete v této době spotřebovat, raději ji zamrazte.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-boil-potatoes/