Už od nepaměti si lidé dělají zásoby ovoce, zeleniny a hub pomocí zavařování. Domácí zavařeniny mají oproti obchodům obrovskou výhodu: neobsahují konzervační látky a barviva. A vy sami se rozhodnete, kolik soli a cukru do nich přidáte. Právě teď dosahují plodiny plné zralosti a obsahují jedinečné živiny. Nechte se inspirovat našimi zavařovacími recepty a udržte si jejich sílu živin a vitamínů, které oceníte (nejen) v zimním období.
Rajčatové pyré proti rakovině
Rajčata jsou jedinečná zelenina: čím déle se vaří, tím jsou zdravější. Dlouhé dušení je sice připravuje o cenný vitamín C, ale uvolňuje extrémně vzácný antioxidant zvaný lykopen. Ten mimo jiné chrání před rakovinou. Nejlepším způsobem, jak tuto zázračnou látku zachovat, je vytvoření rajčatového pyré.
Umyjte 3 kg rajčat, spařte je, oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Poduste je v hrnci, dokud se nerozpadnou. Důkladně rajčata rozmačkejte a znovu přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut. Nalijte do vypláchnutých nádob, zašroubujte uzávěr a pasterizujte 15 minut. Až horké sklenice vyndáte z vody, postavte jde dnem vzhůru na víko.
Salátová okurka na detoxikaci
Okurky mají odkyselující vlastnosti a pomáhají s detoxikací organismu. Stejným způsobem můžete zpracovat i cuketu nebo patizon. Připravte si:
- 2 kg salátové okurky,
- 2 cibule,
- litr vody,
- 1/3 šálku octa,
- 5 lžic medu,
- sůl, pepř.
Postup: Smíchejte ingredience na nálev a přiveďte je k varu. Mezitím oloupejte zeleninu a nakrájejte na tenké plátky. Pevně je naaranžujte do sklenic a přilijte horký nálev. Navrch dejte několik kuliček černého pepře a zavařte.
Švestky plné zdravotních benefitů
Pokud se chcete chránit před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami, připravte si švestkový džem. Švestky neloupejte, jejich slupka vám dodá vlákninu, která podporuje zdraví trávicího traktu.
Vezměte si cca 3 kg švestek (vyberte pouze zralé a zdravé švestky), umyjte je a zbavte pecek. Vložte je do hrnce se silným dnem, zahřejte na mírném ohni, zakryjte pokličkou a obsah promíchejte. Když švestkám dojde šťáva, sundejte pokličku a nechte je odpařit. Švestky udržujte na mírném ohni asi hodinu za občasného míchání. Odložte stranou do dalšího dne a opět zopakujte odpařování, dokud džem nesníží objem o 1/3. Poté jím naplňte sklenice.
Zdroj: https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/are-plums-good-for-you-learn-how-to-prevent-colon-cancer-with-this-healthy-fruit/, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/cucumber-water, https://www.healthline.com/nutrition/lycopene, https://www.eatright.org/food/planning/smart-shopping/are-canned-foods-nutritious-for-my-family