Květákové listy se hodí do smoothie, skvělé jsou jako chipsy i v salátu

Ne každý ví, že kromě růžice květáku jsou jedlé i jeho listy. Proto tato cenná část rostliny často končí v popelnicích. Dají se přitom jíst syrové i vařené a navíc obsahují spoustu prospěšných látek. V ničem tak nezaostávají za bílými růžicemi. Najdeme v nich spoustu vlákniny, která je nezbytná pro správnou činnost střev a žaludku.

Jsou plné vitamínů

Listy květáku jsou nízkokalorické, proto by se měly objevit na jídelníčku lidí, kteří si chtějí udržet štíhlou linii. Jsou dobrým zdrojem železa, vápníku a vitamínů A, C a E. Podporují imunitu, napomáhají zachování zdravého zraku, pečují o pružnost pokožky a cév, pomáhají udržovat zdravé kosti a svaly a zpomalují proces stárnutí.

Doporučený článek:  Ovocné mušky se množí rychle. Jednoduché pasti jejich počet sníží

Zařazení listů květáku do jídelníčku je zajímavým kulinářským zážitkem. Stačí je naaranžovat na plátek chleba nebo přidat do zeleninového salátu, případně s nimi zvýraznit chuť nakrájeného ovoce. Syrové květákové listy se hodí do různých koktejlů a smoothie, tedy zdravých svačinek, které připravíte během pár minut.

Zdroj obrázku: Freepik

Co s listy?

Květákovými listy můžete nahradit bílé zelí při přípravě zelných závitků. Upéct se z nich dají i zdravé chipsy, které plně nahradí ty kupované. Každý list důkladně omyjte ve studené vodě, vyřízněte zesílené střední stonky a osušte. Do misky nalijte malé množství oleje a přidejte oblíbené koření. Listy v zálivce rovnoměrně obalte a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, chipsy budou hotové do deseti minut.

Doporučený článek:  Před zimou potřebují stromy na zahradě pořádnou výživu. Odolají pak i největšímu mrazu

Pokud do svého jídelníčku chcete zakomponovat více zeleniny, nakrájejte listy na tenké nudličky a přidejte je do zeleninové polévky. Upečené listy můžete zase s úspěchem přidat do oblíbených zeleninových placiček nebo k masu. Tepelné zpracování listů květáku netrvá dlouho, stačí jen krátce osmažit při vysoké teplotě. Můžete je dochutit sójovou omáčkou a sezamovými semínky a přidat do asijských pokrmů.

Zdroj: https://www.oddbox.co.uk/blog/what-to-do-with-cauliflower-leaves, https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/cauliflower-the-new-nutrition-superstar