Jahody si snadno vypěstujeme na zahradě nebo balkoně

Jahody jsou oblíbeným letním ovocem, které lze snadno pěstovat v zahradě nebo dokonce na balkoně. Pěstování jahod není složité a může vám poskytnout čerstvé, sladké plody přímo z vaší zahrady. Zde je návod, jak úspěšně pěstovat jahody.

1. Výběr správného místa:

Nejdůležitějším krokem při pěstování jahod je výběr správného místa. Jahody potřebují dostatek slunce, aby se dobře vybarvily a měly dobrý chuťový profil. Ideální je umístit je na místo, které dostává alespoň 6-8 hodin slunečního svitu denně. Mějte také na paměti, že jahody milují dobře odvodněnou půdu, takže se vyhněte místům, kde se voda může hromadit.

Doporučený článek:  Mravenci podporují na zahradě přítomnost mšic. Vysadit lze rostliny, které je přirozeně vypudí

2. Výběr odrůdy:

Existuje mnoho různých odrůd jahod, a měli byste vybrat tu, která vám nejlépe vyhovuje. Některé odrůdy jsou vhodné pro pěstování ve záhonech, zatímco jiné jsou vhodné pro pěstování v nádobách na balkoně. Můžete také vybírat mezi ranými, středně ranými a pozdními odrůdami, abyste prodloužili dobu sklizně.

3. Příprava půdy:

Před výsadbou jahod je důležité připravit půdu. Půdu obohaťte kompostem nebo dobře rozloženým hnojem, abyste zajistili dobré živiny pro rostliny. Půda by měla být dobře prokypřená a odvodněná.

4. Výsadba:

Jahody můžete buď vysévat ze semen, nebo použít mladé rostliny, které zakoupíte v zahradnictví. Pokud použijete rostliny, umístěte je do připravené půdy ve vzdálenosti asi 30-40 cm od sebe. Rostliny by měly být zasazeny tak, aby kořeny byly zakryté a koruna byla nad zemí.

Zdroj obrázku: Freepik

5. Zalévání:

Doporučený článek:  Jarní mytí oken vpustí do bytu slunce. S dobrým plánem budou za chvíli čistá

Jahody potřebují pravidelnou zálivku, zejména během suchých období. Je důležité udržovat půdu vlhkou, ale nezapomeňte na dobrý odvodnění, aby se zabránilo přemokření.

6. Hnojení:

Jahody mohou být hnojeny organickým hnojivem nebo speciálním hnojivem pro jahody. Hnojte je před kvetením a poté, co sklizeň skončí.

7. Ochrana před škůdci a chorobami:

Jahody mohou být náchylné k různým škůdcům a chorobám, jako jsou plísně nebo mšice. Ujistěte se, že pravidelně kontrolujete rostliny a použijete vhodné pesticidy nebo insekticidy, pokud je to nutné.

Doporučený článek:  Ústní vodu lze využít k dezinfekci, úklidu nebo při péči o tělo

8. Sklizeň:

Jahody mohou být sklízeny, jakmile jsou zralé a mají světle červenou barvu. Rostliny vám budou dávat plody po dobu několika týdnů, a můžete je sklízet postupně, jak dozrávají.

Pěstování jahod může být zábavným a odměňujícím zážitkem. Čerstvé, sladké jahody z vaší vlastní zahrady jsou skvělým dobrodružstvím pro vaše chuťové buňky. Postupujte podle těchto kroků a užijte si bohatou sklizeň jahod na svém venkovském pozemku nebo dokonce na balkoně.

Zdroj: https://www.rhs.org.uk/fruit/strawberries/grow-your-own