Antioxidanty uleví tělu od škodlivých látek. Některé potraviny jsou jimi přímo nabité

Máte pocit, že potřebujete svému tělu dodat pořádnou dávku vitaminů a minerálů? Dejte si potraviny, které jsou bohaté na antioxidanty. Ty jsou totiž pro naše tělo velmi důležité. Jestli víte, jaké potraviny si dát, abyste si pročistili tělo, rozhodně to tak dělejte. Každý den jsme vystaveni látkám, které nejsou pro naše tělo dobré. Právě proto se vyplatí jíst potraviny plné antioxidantů.

Volné radikály mohou ovlivnit naše zdraví

Denně jsme vystaveni především volným radikálům, které se dostanou do našeho těla a mohou tam způsobit velkou paseku. Ničí buňky, které jsou pro naše tělo potřebné, a tím se navíc podpoří tvorba zánětů nebo nemocí, jako je rakovina nebo cukrovka. Antioxidanty jsou látky, které volné radikály neutralizují. Najdete je mimo jiné také v zelenině a ovoci. A protože si je naše tělo neumí ukládat, měli byste takové potraviny jíst každý den.

Doporučený článek:  Mrkev potřebuje slunné místo v záhoně a dostatek zálivky

Dopřejte si potraviny, které jsou pro tělo důležité. Mezi takové patří například kapusta. Obsahuje spoustu látek, které fungují jako vnitřní filtr, a díky tomu vám bude lépe fungovat také trávicí systém. Stačí několik listů kapusty a vaše tělo vám poděkuje. Můžete ji smíchat například se špenátem nebo salátem.

Zdroj obrázku: Freepik

Kupte si brazilské ořechy nebo si dejte brokolici

Aronie jsou plné potřebných antioxidantů. Snižují krevní tlak a také zlepšují elasticitu cév. Pokud si denně dáte sklenici aronie, může vám to pomoci. Stejně tak i syrové ovoce, aronii je možné i zamrazit. Brazilské ořechy jsou pak velkým pomocníky, co se týče ochrany před rakovinou. Ujistěte se, jestli potřebujete selen, kterého mají mnoho. Tři para ořechy denně dodají potřebnou dávku.

Doporučený článek:  Plstěný klobouk vyčistí efektivně kostka cukru

Brokolice je také velmi prospěšná. Obsahuje sulforafan, který chrání především mozek, také má protirakovinné vlastnosti. Pomoci ale mohou také černé olivy. Je ovšem pravda, že ne každý je má rád. Obsahují polyfenoly nebo flavonoidy, které mají protizánětlivé vlastnosti. Můžete si je dát jen tak nebo je přisypat do salátu.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9214016/
https://www.lifegate.com/antioxidant