Vytáhnout bezpečně klíště z pokožky může být oříšek. Důležité je dodržet několik pravidel

Pokud rádi chodíte do lesa nebo na louku, určitě víte, že tady nejvíce hrozí nebezpečí klíšťat. Jsou to malé potvůrky, které lační po naší krvi a mohou se jednoduše zakousnout, je ale těžké je z těla dostat. Navíc mohou přenášet různé nemoci, které mohou v případě neléčení vést až ke smrti. Jak si bezpečně klíště odstranit z těla?

Dodržuje pravidla a klíště snadno dostanete z kůže

Když se klíště přicucne, možná to ani nepoznáte. Proto je vhodné se po každé návštěvě lesa nebo přírody obecně pečlivě prohlédnout ve sprše nebo ve vaně, jestli klíště nemáte přisáté. Po nějaké době může být místo okolo klíštěte podrážděné a začne svědit. Pokud na kůži narazíte na škůdce, je potřeba se ho bezpečně zbavit. Nikdy se ho ale nedotýkejte, protože se může stát, že mu utrhnete bříško a dostat ho poté z kůže je velmi složité. Nikdy nepoužívejte k jeho odstranění holé prsty!

Doporučený článek:  Objevte tajemství thajské kuchyně. Je bohatá a vyvážená, pro štíhlou linii nic lepšího neexistuje

Pokožku byste si nikdy neměli mazat krémem, olejem, nebo dokonce lihem. To ale dělá mnoho lidí, bohužel to patří mezi časté chyby při odstraňování klíštěte. Klíště při kontaktu s těmito látkami může zvracet, a tím se přenášejí patogeny do našeho těla. Můžeme si tak ještě více uškodit. Jako třetí věc je dobré připomenout, že pokud se necítíte na bezpečné vyndání klíštěte z pokožky, není žádná ostuda navštívit lékaře.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak dostat klíště z kůže doma?

Odstranění klíštěte může být jednoduchá záležitost, záleží ale na tom, jak je klíště velké. Čím větší bude bříško, tím to bude snazší a na klíště budete lépe vidět. Na klíšťata používejte speciální prostředky, které koupíte v lékárně. Můžete si zakoupit nejen pinzetu, ale také různé přísavky. Klíště uchopte na místě, které je kůži nejblíže. Nesmíte ale tlačit na jeho břicho, které už bude naplněné krví.

Doporučený článek:  Třešňové listy dodají nakládaným okurkám správnou křupavost

Rychlým a pevným pohybem musíte klíště vytáhnout. Dejte ho na bílý ubrousek a pečlivě zkontrolujte, jestli je odstraněné celé. Pokud kousek z něj zůstal v kůži, je nutné navštívit odborníka, který se ujistí, že je všechno v pořádku. Jakmile je klíště pryč, kůži musíte dezinfikovat a poté si umyjte ruce. Pak je vhodné zavolat lékaři, případně přijít na testy.

Zdroj: https://www.cdc.gov/ticks/removing_a_tick.html