Trouba znovu jako nová: s nečistotami a mastnotou zatočí prostředky přímo z kuchyně

Kdejaká hospodyňka si láme hlavu nad tím, jak perfektně umýt troubu a vyčistit veškerou mastnotu. Není to totiž jednoduchý úkol. V troubě je mnoho zákoutí a míst, kam se velmi špatně s houbičkou a hadříkem dá dostat. Zaschlé zbytky jídla, připečené kusy těsta i mastnota. To vše je potřeba z trouby dostat pryč. Naštěstí máme pár rad, jak se mastnoty i nečistot zbavit velmi jednoduchým způsobem.

Rychlost je nejdůležitější

Ideální je, když při pravidelném týdenním úklidu budete myslet také na troubu. Čištění je pak velmi snadné a rychlé. Žádné stoleté zaschlé a umaštěné zbytky. Pokud se stane kulinářský průšvih, je nejlepší vyčistit troubu ještě za tepla. Čím rychleji se špína z trouby dostane, tím je mytí snadnější.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak vyčistit troubu octem?

Vytvořte si čisticí prostředek z octa a vody. Ocet má dezinfekční vlastnosti a také účinně bojuje s odolnými a zaschlými nečistotami. V poměru 1 : 1 nalijte do misky ocet a vodu a důkladně promíchejte. Pokud vám je kyselá vůně octa velmi nepříjemná, můžete použít pár kapek esenciálního oleje nebo čisticího prostředku na nádobí. Do směsi namočte houbičku a důkladně troubu vydrhněte. Nechte pár minut působit a poté vlhkým hadříkem směs s nečistotami z trouby smyjte. Pro dokonale čistou troubu nakonec vše vytřete papírovou utěrkou.

Čisticí prostředek z jedlé sody

Smíchejte vodu s jedlou sodou a vytvořte čisticí pastu. Pokud máte troubu opravdu hodně špinavou, do této pasty přidejte také čisticí prostředek na nádobí. Tuto pastu naneste na znečištěná místa v troubě a nechejte 20 minut působit. Pokud pasta stéká po stěnách trouby, určitě přidejte jedlou sodu. Nakonec po uplynutí doporučené doby pastu z trouby vymyjte houbičkou. Troubu vytřete do sucha hadříkem nebo papírovou utěrkou.

Zdroj: https://www.armandhammer.com/articles/clean-oven