Antioxidanty hrají ve stravě zásadní roli. Tělo dokonale pročistí a prodlouží mládí

Spousta lidí si uvědomuje, že jejich imunitní systém nepracuje tak, jak by mohl. A tak se obrací na lékárny a celou řadu doplňků stravy, které mají tento stav napravit. Nepříjemností ovšem je to, že lidé zapomínají, že se skutečně jedná jen o „doplňky“ stravy. Neměli bychom se přestat snažit stravovat správně a spoléhat se na to, že vše potřebné dostaneme z prášků. Mnohem důležitější je zaměřit se na potraviny, které vykazují antioxidační vlastnosti. Ty totiž působí jako lék i prevence mnohých chorob. Řešením může být antioxidační dieta.

Doporučený článek:  Sladké proti stresu i nachlazení: pampeliškový džem je poklad pro zdraví

Co jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou chemikálie, které inhibují oxidační reakce v těle. Co si pod tím představit? I malá dávka antioxidantů působí proti volným radikálům, které se pohybují v lidském těle. Odvádí je z těla a zabraňují jejich tvorbě. Právě volné radikály jsou zodpovědné za vznik velkého množství chorob, mezi které patří i tak závažné nemoci, jako je rakovina. S konzumací antioxidantů ale souvisí další přínos: antioxidanty působí jako elixír mládí, protože zpomalují stárnutí. Díky antioxidantům jsme déle mladí a krásní. Antioxidanty lze rozdělit do dvou skupin. Prvním jsou endogenní antioxidanty, tedy ty, které si tělo vytváří. Druhá skupina – exogenní antioxidanty – jsou látky přijímané s potravou.

Zdroj obrázku: Freepik

Přírodní antioxidanty

Antioxidanty potřebuje každý – mladí, staří, muži i ženy. Mezi velice důležité zdroje patří zejména ovoce a zelenina, jako jsou tyto: artyčoky, červená řepa, rajčata, petržel, mrkev, špenát, avokádo, pepř, sušené ovoce, borůvky, brusinky, agónie, černý rybíz, maliny, jahody, modré hrozny, jablka, granátová jablka, citrusy, meloun a další. Velké množství antioxidantů je obsaženo také v některých druzích masa, jako je například losos či drůbeží maso. Další antioxidanty jsou obsaženy v ořeších, kakau, čaji (zejména v zeleném), bylinkách, orientálním koření, řepkovém oleji a víně. Právě na jejich konzumaci bychom se měli zaměřit.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-antioxidants