Banánové slupky lze v kuchyni skvěle zužitkovat. Vykouzlíte z nich dobrou svačinku i chutný oběd

Banány jsou velmi oblíbené ovoce, které snadno dostaneme i do malých dětí. Jsou krásně žluté a sladké, což jim přidává na popularitě. Navíc obsahují mnoho vitamínů a minerálů, které jsou pro těle důležité, zejména vlákninu a draslík. Málokdo ví, že slupky můžete využít jako hnojivo pro pokojové rostliny, ale dají se také jíst. Podívejme se, jak je můžete efektivně zpracovat a ušetřit si další organický odpad.

Vlastnosti banánových slupek

Banánové slupky obsahují velké množství vitamínů a minerálů, stejně jako samotné ovoce. Jedná se o úžasný zdroj draslíku, který je důležitý pro udržení rovnováhy hydratace v těle, polynenasycené mastné kyseliny zajišťují správné fungování mozku a obsahují také antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí buněk. Kromě toho mají i vysoký podíl vlákniny, která působí příznivě na cholesterol, práci střev a snížení hladiny glukózy v krvi.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit banánové slupky k jídlu?

Konzumace této suroviny je zdravotně nezávadná. Musíte ale samozřejmě vědět, jak je jíst. Vždy musíte slupky důkladně umýt pod tekoucí vodou, díky čemuž se zbavíte nejen bakterií, ale také velkého množství pesticidů. Konzumovat je můžete syrové i tepelně upravené. Pečené nebo smažené budou chutnat úžasné a čím bude banán zralejší, tím bude slupka sladší!

Doporučený článek:  Mulčování kartonovými krabicemi podpoří rostliny v růstu a zredukuje plevel

Připravit si můžete také velmi zdravé a jednoduché banánové smoothie, které zabere jen chvilku času. Do mixéru vložte hrst oblíbeného ovoce, mražené nebo syrové banánové slupky a zalijte vše plnotučným mlékem podle vašeho výběru. Použít můžete také rostlinné mléko. Po rozmixování si užijete úžasnou chuť tohoto smoothie a získáte spoustu energie a živin v pár doušcích tohoto nápoje.

Další způsoby, jak připravit banánové slupky

Vegani velmi dobře vědí, jak užitečné mohou být slupky v kuchyni. Smažené banánové slupky totiž můžete využít jako náhradu masa, respektive špeku. Přidat je můžete také do omáček (například do boloňské omáčky), ale také na sendviče nebo toasty. Až budete doma připravovat banánový chléb, můžete přidat i slupky, které podpoří banánovou chuť. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!

Zdroj: https://insanelygoodrecipes.com/banana-peel-recipes/