Brambory mohou zabíjet. Některé je lepší nejíst a rovnou vyhodit pryč

Otrava solaninem rozhodně není příjemným zdravotním problémem. Setkat se s ní můžete kvůli zeleným bramborám, které tento toxin obsahují. Abyste zabránili otravě, měli byste brambory správně skladovat a chránit je před produkcí toxinů, které by mohly ohrozit vaše zdraví. Které brambory jsou škodlivé a nikdy byste je neměli konzumovat?

Jsou zelené brambory jedovaté?

Solanin je toxická látka. Nachází se v malém množství ve všech bramborách a jde o zcela přírodní věc. Zdraví nebezpečná je pouze vysoká koncentrace solaninu v této zelenině. Velké množství se nachází nejen v zelených bramborách, ale také v nezralých rajčatech a paprikách. Měli byste vědět, že zelená barva brambor je důsledkem vysoké hladiny chlorofylu, ale nárůst je spojen právě se solaninem. Abyste tomu zabránili, musíte brambory i další zeleninu správně skladovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké brambory byste neměli jíst?

Brambory, které začnou klíčit, mohou být také nebezpečné. Právě v klíčcích a ve slupce se hromadí největší množství solaninu. Možná si myslíte, že stačí slupku oškrábat a klíčky odstranit. Není to ale zcela pravda, protože nikdy nemůžete vědět, kolik solaninu se nachází v samotné hlíze. Z tohoto důvodu bude nejlepší volbou, když nikdy nebudete jíst zelené nebo klíčící brambory. V obou případech se můžete dočkat vážných zdravotních problémů.

Doporučený článek:  Kakao je nápoj nejen pro děti. Také dospělí ocení jeho chuť a kvalitu

Příznaky otravy solaninem

První příznaky se mohou objevit již několik hodin po konzumaci. Patří mezi ně průjem, zvracení, nevolnost, bolesti břicha, bolesti hlavy a závratě, horečky a nadměrné pocení. Jestli se vysoké hodnoty solaninu udrží v organismu po delší dobu, může to vést až k tachykardii, záchvatům, respiračním a ledvinovým potížím, poškození nervového systému, nebo dokonce kómatu a smrti. Jedná se rozhodně o závažnou otravu, kterou byste neměli brát na lehkou váhu.

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/solanine