Brambory mohou zabíjet. Některé je lepší nejíst a rovnou vyhodit pryč

Otrava solaninem rozhodně není příjemným zdravotním problémem. Setkat se s ní můžete kvůli zeleným bramborám, které tento toxin obsahují. Abyste zabránili otravě, měli byste brambory správně skladovat a chránit je před produkcí toxinů, které by mohly ohrozit vaše zdraví. Které brambory jsou škodlivé a nikdy byste je neměli konzumovat?

Jsou zelené brambory jedovaté?

Solanin je toxická látka. Nachází se v malém množství ve všech bramborách a jde o zcela přírodní věc. Zdraví nebezpečná je pouze vysoká koncentrace solaninu v této zelenině. Velké množství se nachází nejen v zelených bramborách, ale také v nezralých rajčatech a paprikách. Měli byste vědět, že zelená barva brambor je důsledkem vysoké hladiny chlorofylu, ale nárůst je spojen právě se solaninem. Abyste tomu zabránili, musíte brambory i další zeleninu správně skladovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké brambory byste neměli jíst?

Brambory, které začnou klíčit, mohou být také nebezpečné. Právě v klíčcích a ve slupce se hromadí největší množství solaninu. Možná si myslíte, že stačí slupku oškrábat a klíčky odstranit. Není to ale zcela pravda, protože nikdy nemůžete vědět, kolik solaninu se nachází v samotné hlíze. Z tohoto důvodu bude nejlepší volbou, když nikdy nebudete jíst zelené nebo klíčící brambory. V obou případech se můžete dočkat vážných zdravotních problémů.

Příznaky otravy solaninem

První příznaky se mohou objevit již několik hodin po konzumaci. Patří mezi ně průjem, zvracení, nevolnost, bolesti břicha, bolesti hlavy a závratě, horečky a nadměrné pocení. Jestli se vysoké hodnoty solaninu udrží v organismu po delší dobu, může to vést až k tachykardii, záchvatům, respiračním a ledvinovým potížím, poškození nervového systému, nebo dokonce kómatu a smrti. Jedná se rozhodně o závažnou otravu, kterou byste neměli brát na lehkou váhu.

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/solanine