Brambory: Nezastupitelná tradice na evropském stole

Brambory, známé pod různými lidovými názvy v různých krajích, jsou nedílnou součástí české kuchyně. Na světové scéně se dokonce řadí mezi pětici nejpěstovanějších rostlin.

V posledních letech se bohužel kolem nich objevilo mnoho mýtů, podle kterých jsou brambory pro naše tělo špatné, protože obsahují škrob a jsou velmi kalorické. Pravdou je, že brambory jsou zdravé a prospěšné pro srdce, střeva i slezinu.

Brambory jsou nedílnou součástí naší historie

Brambory lidé pěstují všude na světě. Do Evropy se původně dostaly díky Španělům, kteří je sem dovezli. Budete se divit, ale bramborové květy se používaly jako ozdoby do vlasů a král Jan III. Sobieski dokonce posílal své ženě brambory z cest jako symbol lásky. V posledních letech jsme ovšem jejich konzumaci omezili.

Doporučený článek:  Chyby během vaření rajčatové polévky snižují její kvalitu

Vařený brambor má přitom jen 72 kcal, takže se rozhodně nejedná o surovinu s velkým množstvím kalorií. Brambory jsou bohaté na vitamíny C, skupinu B (B1, B2, B3, B6 a B12), A, D a E, ale také mikroživiny jako jód, železo, měď, zinek a mangan. Obsahuje také makroživiny jako fosfor, vápník, hořčík, draslík a sodík.

Zdroj obrázku: Freepik

Jsou brambory zdraví prospěšné?

Díky tomu, že obsahují vše uvedené, jsou rozhodně zdravé. Bohužel hodně lidí je konzumuje smažené nebo přidávají smetanu, máslo a další potraviny, které snižují zdravotní benefity. Brambory samotné dokážou bojovat proti kardiovaskulárním onemocněním, rakovině i degradaci sítnice oka. Neutralizují kyseliny v těle a podporují činnost slinivky břišní.

Doporučený článek:  Štěkáním s námi pes komunikuje. Je jen na nás, jestli mu chceme porozumět

Fakta o bramborách, která neznáte

Ludvík XVI. miloval chuť brambor. Snažil se proto najít způsob, jak překonat nechuť rolníků k této nové plodině. Bramborové plantáže oplotil a armáda je neustále hlídala. Díky tomu místní lidé začali brambory považovat za něco cenného a všichni je chtěli. Začali krást hlízy brambor, což přispělo k rozšíření plodin do dalších koutů Francie.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-potatoes, https://www.britannica.com/plant/potato, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-potatoes, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8829223/, https://www.farmersalmanac.com/parmentier-made-potatoes-popular-28537