Cibule má mnoho využití, do zdravého jídelníčku patří

Cibule je jedním ze základních druhů zeleniny, které nechybí v kuchyni asi nikoho z nás. Mnoho lidí se jí vyhýbá, protože nad krájením cibule neradi roní slzy. Pravdou je, že cibuli můžete využít mnoha způsoby. Cibulový sirup je skvělým lékem na kašel, zatímco cibulové obklady můžete využít při plicních nemocích, otoku nebo bolesti po bodnutí hmyzem.

Proč nás při krájení cibule pálí oči?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá. Síra je zodpovědná za charakteristickou vůni, ale také štiplavý efekt na naše oči. Právě síra je lékem, který povede k uzdravení během nachlazení. Dokáže také regenerovat kloubní chrupavku, a proto se sulfidové koupele často doporučují pro pacienty, kteří trpí revmatismem. Zlepšuje také stav pokožky, vlasů a nehtů.

Doporučený článek:  Rajčata je důležité s ostatními potravinami správně kombinovat

Vliv na lidské tělo

Cibule nás při přípravě sice dráždí, ale také podporuje životní energii. Působí pozitivně na oběhový systém, cholesterol i množství triglyceridů v těle. Při pravidelné konzumaci snižuje riziko krevních sraženin, čistí organismus a obsahuje mnoho aminokyselin. Podporuje také metabolismus, takže trávicí systém bude zaručeně vděčný za každý pokrm s touto jedinečnou zeleninou.

Zdroj obrázku: Freepik

Cibuli mnoho lidí vyřazuje z jídelníčku, ale udělat byste měli pravý opak. Nezáleží příliš na tom, jestli to bude žlutá, nebo červená cibule. Každá z nich je přesto trochu jiná. U červené cibule vás nebudou tolik pálit oči, protože obsahuje méně enzymů, které vytváří dráždivé výpary. Její chuť je také sladší, takže ji můžete použít na karamelizaci nebo do salátů, kde bude mít výraznější chuť.

Doporučený článek:  Kam vyrazit na teambuilding? Určitě do Posázaví na Sporthotel Kácov

Léčivé vlastnosti, kvůli kterým ji musíte pravidelně konzumovat

Cibule obsahuje jen 42 kcal na 100 gramů. Obsahuje vitamíny C, skupiny B (B1, B2 a B6) a vitamín PP. Kromě síry v ní najdeme také draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, mangan a sodík. Díky těmto složkám je cibule velmi prospěšná pro tělo. Konzumovat ji můžete vařenou, pečenou, smaženou nebo zalitou medem (nebo posypanou cukrem) ve formě sirupu proti kašli.

Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/are-onions-good-for-you/, https://www.verywellhealth.com/sulfur-what-should-i-know-about-it-89517, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-onions, https://drjockers.com/10-benefits-red-onions/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/276714