Díky jednoduchému triku brambory po uvaření neztmavnou. Dokonalé příloze už nic nebrání

Brambory jsou velmi oblíbená příloha. Připravujeme je často a uvařit je umí každý. Může se ale stát, že po uvaření ztmavnou. Ne každý ví, jak tomu zabránit.

Vařte pouze zdravé brambory!

Připravte si na vaření pouze zdravé, hezké brambory. Plesnivé nebo nahnilé vyhoďte. Nekonzumujte ani zelené brambory, mohou být jedovaté. Vybrat pouze zdravé kusy je první krok, aby se povedly.

Pozor na solanin

Zejména na jaře, v době, kdy brambory začínají rašit, si dejte pozor na solanin. Pokud je uchováváte na teplých a světlých místech, může se stát, že na nich vyraší klíčky. Pokud budete chtít brambory použít, velmi důkladně klíčky odstraňte. Při vaření se z brambor vyplaví toxické látky, z brambory jako takové se neotrávíte.

Zdroj obrázku: Freepik

Co dělat, aby si po vaření zachovaly barvu?

Aby barva byla skutečně zachována, můžete si to pojistit již na začátku vaření. Přidejte do hrnce s vodou lžíci mléka nebo citronové šťávy. To skutečně pomůže. Rozhodně je nepřipravujte dlouho dopředu, ale až před konzumací.

Proč jíst brambory?

Brambory obsahují mnoho cenných vitamínů a minerálů. Navíc jsou univerzální potravinou, která se dá chutně připravit na mnoho způsobů a zvolit jako příloha téměř k čemukoliv. Dají se péct, vařit, smažit, můžete je použít na přípravu bramborových knedlíků nebo kroket.

Další tipy pro přípravu brambor

Pokud si je chcete oloupat dopředu, dejte je do hrnce, zalijte vodou a přidejte pár kapek octa. Takto předpřipravené vydrží dva dny. Pokud se chystáte brambory péct, předvařte si je do poloměkka. V případě, že chcete, aby měly lehce pikantní chuť, můžete přidat ke konci pečení kremžskou hořčici. Lepší chuti brambor dosáhnete tím, že k nim při vaření přidáte trochu oleje nebo másla. Vyzkoušejte tyto tipy a uvidíte, že už se vám brambory pokaždé povedou, budou krásně žluté a chutné!

Zdroj: https://www.livestrong.com/article/470350-how-to-prevent-boiled-potatoes-from-turning-black/