Dobrá zpráva pro všechny milovníky kávy: černý nápoj prokazatelně podporuje zdraví jater

Každý milovník kávy jistě dokáže vyjmenovat celý seznam výhod, které její pití přináší. Jak ale káva ovlivňuje játra a co se stane poté, co vypijete jeden šálek? Vědci se jednoznačně shodují, že kromě známých zdravotních přínosů pomáhá káva chránit játra před poškozením. Vědci z univerzity v Southamptonu tvrdí, že pití 3–4 šálků denně snižuje riziko onemocnění jater.

Počítá se jen černá káva

Vědci dále uvedli, že u pravidelných konzumentů kávy je o 20 % nižší riziko chronického onemocnění nebo ztučnění jater a o 49 % nižší riziko smrti v důsledku onemocnění tohoto orgánu. Je ale namístě uvést, že studie byly prováděny pouze na černé kávě bez přidaného cukru, mléka, smetany a dalších přísad.

Doporučený článek:  Špenát nabízí víc než pořádnou dávku železa. Toto jsou další důvody, proč ho pravidelně jíst

Pití kávy může snížit riziko vzniku rakoviny jater. To alespoň tvrdí Světová zdravotnická organizace. Vědci se domnívají, že káva u některých lidí brzdí rozvoj a progresi onemocnění. Také podle všeho pomáhá udržovat správnou hladinu jaterních enzymů. Játra neustále pracují na čištění těla od toxinů a podporují různé procesy, které v těle probíhají. Enzymy, které urychlují odbourávání toxinů, jsou nezbytné pro tvorbu žluči a podílejí se na boji s infekcí.

Zdroj obrázku: Freepik

Chrání před fibrózou

Pravidelné pití kávy může pomoci v případech jaterní fibrózy. K té dochází, když se v játrech nahromadí velké množství zjizvené tkáně. A časem si fibróza vybere svou daň na funkci tohoto důležitého orgánu. Jak zkontrolovat stupeň jaterní fibrózy? Jednou možností je měření tuhosti orgánu. Vědci zjistili, že lidé, kteří pravidelně pili až 3 šálky kávy denně, měli sníženou úroveň ztuhlosti.

Doporučený článek:  Popraskané paty už vás trápit nemusí. Spolehnout se můžete na kouzelný prášek z kuchyně

Tím však působení kávy na játra nekončí. Občas může rozsáhlá fibróza vést k cirhóze jater. Pak je situace velmi vážná. I zde ale může pomoci pravidelná konzumace kávy, z výzkumů bylo totiž zjištěno, že její pravidelné pití riziko cirhózy snižuje. Kromě toho by si tento nápoj neměli odpírat lidé, kteří často konzumují alkohol.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295100/, https://www.southampton.ac.uk/news/2021/06/coffee-reduced-liver-disease.page, https://www.eatingwell.com/article/7923191/coffee-and-liver-disease-study/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/drinking-any-coffee-reduces-the-risk-of-liver-disease-study-finds, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440772/, https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-10991-7, https://www.webmd.com/diet/news/20211026/coffee-found-to-help-liver, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-reasons-why-the-right-amount-of-coffee-is-good-for-you, https://www.healthline.com/health-news/your-morning-cup-of-coffee-may-lower-your-risk-of-liver-disease