Dobrá zpráva pro všechny milovníky kávy: černý nápoj prokazatelně podporuje zdraví jater

Každý milovník kávy jistě dokáže vyjmenovat celý seznam výhod, které její pití přináší. Jak ale káva ovlivňuje játra a co se stane poté, co vypijete jeden šálek? Vědci se jednoznačně shodují, že kromě známých zdravotních přínosů pomáhá káva chránit játra před poškozením. Vědci z univerzity v Southamptonu tvrdí, že pití 3–4 šálků denně snižuje riziko onemocnění jater.

Počítá se jen černá káva

Vědci dále uvedli, že u pravidelných konzumentů kávy je o 20 % nižší riziko chronického onemocnění nebo ztučnění jater a o 49 % nižší riziko smrti v důsledku onemocnění tohoto orgánu. Je ale namístě uvést, že studie byly prováděny pouze na černé kávě bez přidaného cukru, mléka, smetany a dalších přísad.

Doporučený článek:  Suché a popraskané paty nejsou vždy odrazem špatné péče. Ukazovat mohou i na vážné onemocnění

Pití kávy může snížit riziko vzniku rakoviny jater. To alespoň tvrdí Světová zdravotnická organizace. Vědci se domnívají, že káva u některých lidí brzdí rozvoj a progresi onemocnění. Také podle všeho pomáhá udržovat správnou hladinu jaterních enzymů. Játra neustále pracují na čištění těla od toxinů a podporují různé procesy, které v těle probíhají. Enzymy, které urychlují odbourávání toxinů, jsou nezbytné pro tvorbu žluči a podílejí se na boji s infekcí.

Zdroj obrázku: Freepik

Chrání před fibrózou

Pravidelné pití kávy může pomoci v případech jaterní fibrózy. K té dochází, když se v játrech nahromadí velké množství zjizvené tkáně. A časem si fibróza vybere svou daň na funkci tohoto důležitého orgánu. Jak zkontrolovat stupeň jaterní fibrózy? Jednou možností je měření tuhosti orgánu. Vědci zjistili, že lidé, kteří pravidelně pili až 3 šálky kávy denně, měli sníženou úroveň ztuhlosti.

Doporučený článek:  Zázrak pro játra i pro krásnou pokožku: ostropestřec je víc než impozantní květina

Tím však působení kávy na játra nekončí. Občas může rozsáhlá fibróza vést k cirhóze jater. Pak je situace velmi vážná. I zde ale může pomoci pravidelná konzumace kávy, z výzkumů bylo totiž zjištěno, že její pravidelné pití riziko cirhózy snižuje. Kromě toho by si tento nápoj neměli odpírat lidé, kteří často konzumují alkohol.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295100/, https://www.southampton.ac.uk/news/2021/06/coffee-reduced-liver-disease.page, https://www.eatingwell.com/article/7923191/coffee-and-liver-disease-study/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/drinking-any-coffee-reduces-the-risk-of-liver-disease-study-finds, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440772/, https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-10991-7, https://www.webmd.com/diet/news/20211026/coffee-found-to-help-liver, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-reasons-why-the-right-amount-of-coffee-is-good-for-you, https://www.healthline.com/health-news/your-morning-cup-of-coffee-may-lower-your-risk-of-liver-disease