Špenát nabízí víc než pořádnou dávku železa. Toto jsou další důvody, proč ho pravidelně jíst

Špenát se řadí mezi jedny z nejzdravějších druhů zeleniny. Není se co divit, jelikož obsahuje mnoho vitamínů, ale také minerálních látek. Odborníci, kteří špenát studovali, se jednomyslně shodli v tom, že špenát by se měl objevovat v potravinovém balíčku každého z nás. Pozor ale na výjimky!

Co dobrého špenát obsahuje?

Jedná se opravdu o vitamínovou bombu. Tato zelená rostlina obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, ale také betakaroten a lutein, které jsou známými antioxidanty. Díky těmto dvěma látkám se špenát řadí na seznam protirakovinotvorných produktů. Je vhodný pro lidi léčící se s problémy se zrakem a krevním tlakem. Tento zelený zázrak obsahuje velké množství vitamínů A, E, B6, K, ale také kyselinu listovou, fosfor a draslík.

Zdroj obrázku: Freepik

Špenát a jeho obsah železa

Jak je známo, špenát je dobrým zdrojem železa. Někteří odborníci se domnívají, že obsah železa ve špenátu je tak vysoký, že by špenát mohl nahradit konzumaci masa. Otázkou ale zůstává, jak se železo do organismu vstřebává. Dle mnohých studií totiž vyplývá, že železo obsažené v masité potravě se do lidského organismu vstřebává až 5× rychleji. Dalším faktorem je také to, jak si špenát před konzumací upravujeme. Pokud jej dlouho dusíme, určitě z něj nebudeme mít tolik železa, jako kdybychom jej přidali čerstvý do salátu nebo si z něj udělali smoothie.

Doporučený článek:  Plevel, který léčí. Pampeliška je silný bojovník proti rakovině i nenáviděným kilům navíc

A kdo by se měl špenátu raději vyhnout?

Kvůli vysokému obsahu oxalátů by špenát neměli jíst lidé, kteří se enormně zahřívají a trpí těmito chorobami: revmatickým onemocněním, artritidou, ledvinovými kameny, dnou, překyselením organismu. Jelikož špenát brání vstřebávání jódu do organismu, je nevhodná častá konzumace pro lidi trpícími onemocněním štítné žlázy nebo Hashimotovou chorobou. Poslední studie také prokázala, že na špenát může vzniknout alergie.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-spinach