Fazole jsou důležitou součástí jídelníčku

Fazole jsou velmi zdravé a patří mezi luštěniny, které bychom měli pravidelně konzumovat. Mnoho lidí se jim ale vyhýbá, protože se nechtějí potýkat s plynatostí, která se obvykle dostaví po jejich konzumaci. Pravdou je, že si je můžete vychutnat beze strachu. Stačí, když se je naučíte správně připravit. Existuje jednoduchá metoda, díky které si fazole vždy dáte rádi.

Fazole můžete použít jako přílohu k masu, ale také se často přidávají do vegetariánských nebo veganských jídel, kde fungují jako zdroj proteinů. Konzumovat by je pravidelně měli i milovníci masa, protože jsou jednoduše velmi zdravé. Nezapomínejte je začlenit do jídelníčku. Řekneme vám, jakým nejlepším způsobem je uvařit.

Doporučený článek:  Bezpečné vytáhnutí klíštěte sníží riziko onemocnění. Jednoduchý postup by měl mít v malíku každý

Jak uvařit fazole bez nadýmání?

Většinou se fazole vaří asi 20 minut ve vodě se solí. Jestli ale před vařením fazole necháte ve vodě jednu nebo dvě hodiny a sůl přidáte až na konci vaření, získáte mnohem chutnější fazole, které vás po konzumaci nebudou tolik trápit. Po namočení (a před vařením) fazole ještě důkladně propláchněte čistou vodou. Stejný postup můžete opakovat také po uvaření.

Zdroj obrázku: Freepik

Přidat můžete také dvě snítky čerstvého kopru do vroucí vody, protože kopr podporuje trávení. Stejně bude fungovat ve vroucí vodě také lžička kmínu. Poté do vody přidejte fazole a uvařte je do měkka. Někteří lidé také odstraňují slupky fazolí, které jsou hlavně příčinou plynatosti. Na druhou stranu se v nich také nachází mnoho živin, takže byste to dělat rozhodně neměli.

Doporučený článek:  Čištění indukční varné desky usnadní pěna na holení

Na co se soustředit při výběru fazolí?

Nejkvalitnější fazole vám zajistí nejen nejlepší chuť, ale také jedinečné živiny, minerály a vitamíny, které jsou pro vaše tělo důležité. Jestli budete kupovat čerstvé fazole v luscích, měli byste vždy vzít jen ty, které nemají změnu barvy nebo znaménka na lusku. Musí mít jednotnou světle zelenou barvu a přirozenou vůni. Fazole můžete kupovat také ve velkém, což pro vás bude mnohem lepší. Nejenže vás to donutí k jejich častější konzumaci, ale také hodně ušetříte.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320192, https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-why-beans-are-good-for-health, https://food.unl.edu/article/how-cook-dry-beans-scratch, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7915747/, https://www.ndsu.edu/agriculture/extension/publications/all-about-beans-nutrition-health-benefits-preparation-and-use-menus